Titlu

Andrian Candu și Heinz Kaufmann au discutat despre apropiata semnare a proiectului de termoficare a municipiului Bălți
10/22/2014 - 21:26

22 octombrie 2014- Viceprim-ministrul Andrian Candu, ministru al Economiei a avut o întrevedere cu Directorul Consiliului de Directori BERD Heinz Kaufmann. Subiectele discutate au vizat sectorul energetic, proiectele comune în derulare și strategia programelor de dezvoltare.

 

În cadrul acestei întâlniri, oficialul de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare l-a informat pe vicepremier despre faptul că proiectul de termoficare Bălți, ce prevede acordarea unui împrumut în valoare de 7 milioane de euro țării noastre, urmează să fie semnat pe 30 octombrie curent la Bălți. Banii vor fi utilizați  pentru programul de modernizare și îmbunătățire a serviciilor de termoficare în municipiul Bălți.

 

„În urma implementării acestui proiect se va reduce consumul de cărbune și gaze naturale pentru încălzire. De asemenea, mizăm ca proiectul să aibă un impact pozitiv asupra securității energetice a Republicii Moldova”, a declarat Andrian Candu.

 

În acest context, vicepremierul a subliniat că acest proiect este primul care cuprinde în exclusivitate modernizarea unui sistem de încălzire centralizată în afara Capitalei. Bălți este prima localitate din țară care va beneficia de fondurile Parteneriatului pentru Mediu și Eficiență Energetică în Europa de Est (E5P).

 

Tot în cadrul întrevederii, Heinz Kaufmann l-a informat pe Andrian Candu că urmează să fie elaborată strategia de programe de dezvoltare pentru anii 2016 – 2020. Vicepremierul a salutat inițiativa și a solicitat ca Guvernul Republicii Moldova să fie informat despre etapele de realizare a strategiei.

 

 

Tot astăzi, directorul Consiliului de Directori BERD a lansat invitația pentru țara noastră de a participa la Ședința Anuală a Guvernatorilor BERD, care va avea loc la Tbilisi, Georgia.