Titlu

AVIZ DE PRESĂ/ Semnarea Acordului cadru dintre Republica Moldova şi Corporația Financiară Nordică de Mediu
06/20/2017 - 12:12

20 iunie, Chișinău – Republica Moldova şi Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO) vor semna Acordul cadru de colaborare bilaterală, care va pune bazele unei cooperări pe termen lung, pentru a folosi finanțele furnizate de NEFCO pentru investiții în interesul Republicii Moldova şi statelor contractante ale NEFCO (Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia).

 

Evenimentul va avea loc pe data de 21 iunie curent, cu începere de la ora 10:00, la Summit Events&Conference Center (or. Chişinău, str. Tighina, 49/3). Documentul va fi semnat de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, din partea Republicii Moldova, și de Magnus Rystedt, director general, și Tita Anttila, director juridic și al administrației de proiecte, din partea NEFCO.

 

lansarea activității NEFCO în Moldova va crea o oportunitate reală pentru autoritățile locale de a finanța proiectele în domeniul eficienței energetice, energiei regenerabile, ecologic, etc.

 

Semnarea, la 16 octombrie 2014, de către Guvernul Republicii Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare, a Acordului de contribuţie cu privire la participarea țării noastre în cadrul Fondului Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică şi Mediu (E5P), oferă Executivului posibilitatea de a pretinde asupra unui cuantum de cca 150 milioane euro, dintre care 30 milioane euro o constituie componenta de grant. NEFCO este una din Instituțiile Financiare Internaţionale care își asumă rolul de Agenție de implementare ale proiectelor finanțate de către E5P, asigurând viabilitatea economică a proiectelor sprijinite financiar prin intermediul resurselor nerambursabile oferite.