Titlu

BERD va continua programul de dezvoltare a mediului de afaceri din Moldova
05/11/2015 - 10:41

11 mai 2015, ChișinăuViceministrul Economiei, Tudor Copaci  a avut la 8 mai,curent, o întrevedere cu misiunea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), condusă de directorul executiv al Departamentului afaceri politice și activități externe, Alan Rousso, în cadrul căreia au discutat despre sprijinul oferit de BERD Republicii Moldova în dezvoltarea mediului de afaceri.

 

În cadrul întâlnirii părțile au reiterat angajamentul de continuare a Iniţiativei privind climatul investițional şi guvernarea corporativă (ICGI), conform Memorandumului de Înțelegere semnat în octombrie 2014 între BERD și Guvernul Republicii Moldova. Inițiativa vizează consolidarea mediului de afaceri din țara noastră și îmbunătățirea climatului investițional, prin accelerarea implementării reformelor economice structurale, promovarea bunei guvernări, dezvoltarea sectorului privat și prevenirea concurenţei neloiale pe piaţa autohtonă.

 

Tudor Copaci a mulțumit reprezentanților BERD pentru asistența constantă oferită Republicii Moldova în consolidarea capacităților instituționale, punerea în aplicare a reformelor necesare. „BERD a fost întotdeauna un partener de încredere, recomandările experților, asistența tehnică și financiară oferite sunt foarte importante pentru noi în procesul de modernizare a țării. Pledăm pentru o cooperare la fel de fructuoasă și ne angajăm să punem în aplicare toate acțiunile asumate în cadrul Memorandumului în vederea dezvoltării mediului de afaceri”.

 

Ministerul Economiei își propune în anul curent să devanseze poziția obținută în clasamentul internațional Doing Business 2015 (Moldova urcând 19 poziții n clasamentul realizat de Banca Mondială, ocupând poziția a 63-a, în raport cu poziția 82 ocupată în anul trecut). Astfel, în vederea ameliorării mediului de afaceri și sporirii atractivității investiționale a țării, Ministerul Economiei pledează pentru implementarea ghișeului unic pentru eliberarea actelor permisive pentru antreprenori.

 

Părțile au menționat că semnarea Acordului de Asociere RM - UE, inclusiv implementarea Zonei de liber schimb (DCFTA) va contribui semnificativ la sporirea competitivității agenților economici din Moldova și îmbunătățirea mediului de afaceri. Alan Rousso a remarcat că implementarea prevederilor DCFTA, reprezintă o dovadă clară din partea Moldovei de asumare a responsabilităților în punerea în aplicare a reformelor.

 

Pe final de întrevedere s-a convenit continuarea dialogului în cadrul Reuniunii Anuale a BERD, ceare va avea loc la 15 mai la Tbilisi, în cadrul căreia va participa Viceprim-ministrul, Stephane Bride, ministru al Economiei.