Titlu

Comisia UE susține autoritățile Republicii Moldova în procesul de realizare a reformelor în sectorul energetic
12/08/2016 - 17:12

8 decembrie, Chișinău – Comisia Uniunii Europene va susține autoritățile Republicii Moldova în procesul de realizare a reformelor în sectorul energetic, precum și în implementarea proiectelor de interconexiune cu sistemul energetic comunitar. O declarație în acest sens a fost făcută astăzi de directorul adjunct al Directoratului General pentru energetică a Comisiei Uniunii Europene, Christopher Jones, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei.

 

Referindu-se la susținerea în procesul realizării proiectelor de interconexiune, în special la construcția fazei a doua a gazoductului Iași – Ungheni, până la Chișinău, Christopher Jones a menționat că instituția pe care o reprezintă urmează să examineze cererea Republicii Moldova privind extinderea componentei de grant de 10 milioane de euro pentru acest proiect.

 

Oficialul european a apreciat și eforturile autorităților naționale, care au reușit să realizeze majoritatea obiectivelor asumate privind reformarea sectorului energetic, atât la compartimentul legislativ, cât și practic.

 

 

În cadrul discuției, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că Guvernul va contribui la realizarea obiectivele asumate de Republica Moldova în  reformarea sectorului energetic, inclusiv  și celor ce țin de activitatea ANRE, în limita competențelor sale.