Titlu

Eficientizarea cadrului de reglementare la necesitățile IMM-lor, pusă în discuție la o întrevedere a viceministrului economiei Vitalie Iurcu cu autoritățile locale și oamenii de afaceri în orașul Orhei
04/11/2016 - 16:19

Vineri, 8 aprilie 2016, la consiliul raional Orhei  a fost organizată o întrevedere între sectorul public - Ministerul Economiei, reprezentat de viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, autoritățile locale și reprezentanții mediului de afaceri din 5 raioane (Orhei, Ialoveni, Telenești, Strășeni și Criuleni). Evenimentul  a fost mediat de către Viorel Dandara, viceprimar de Orhei. Întrevederea a fost compusă din trei compartimente: perfectarea cadrului de reglementare pentru IMM-uri, prezentarea programelor de suport în afaceri și în final – examinarea diverselor constrîngeri și probleme cu care se confruntă mediul de afaceri.

 

Viceministrul economiei Vitalie Iurcu a ținut un discurs despre prioritățile politicilor Ministerului Economiei în domeniul mediului de afaceri, în special pentru sectorul IMM-lor. Vitalie Iurcu a trecut în revistă activitățile ministerului pe termen scurt și mediu în vederea îmbunătățirii climatului de afaceri din țară. Astfel, cu referire la acțiunile imediate, s-a vorbit despre simplificarea lansării unei afaceri în comerț prin notificare la primărie, despre optimizarea procedurii controlului de stat în activitatea de întreprinzător prin consolidarea aspectului consultativ al controalelor, diminuarea actelor permisive, etc. Ce ține de planurile ministerului în viitorul apropiat, s-a accentuat necesitatea simplificării procedurii de lichidare a afacerii, prezentarea unui raport unic din partea întreprinzătorilor către autoritățile statului, reformarea patentei de întreprinzător și altele.

 

În continuare, partenerii de dezvoltare, și anume  Iulia Iabanji, director general ODIMM, Natalia Chelaru, expert în cadrul programului „Ameliorarea Competitivități PAC-II” și Dumitru Vasilescu, managerul proiectului Antreprenoriatului inovativ au prezentat diverse programe de suport și susținere a micului business din țară acordat de partenerii și donatorii europeni, inclusiv condițiile de eligibilitate a programelor respective.

 

În final, viceministrul economiei Vitalie Iurcu a răspuns la întrebările și sugestiile înaintate de către participanții la eveniment.

 

Evenimentul dat se înscrie în Agenda “100 zile” a Ministerului Economiei la subiectul platformelor de comunicare cu mediul de afaceri – Zilele Businessului Regional.