Titlu

A fost convocată celulă de criză privind starea vremii
01/11/2019 - 13:36

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a convocat o celulă de criză pentru a anticipa și diminua consecințele provocate de condițiile climaterice în urma ninsorilor. Serviciile specializate au raportat care este situația la moment pe întreg teritoriul țării, precum și forțele implicate și măsurile întreprinse. La moment situația fiind sub control și se întreprind măsurile corespunzătoare. 

„Prioritatea numărul unu pentru noi este să nu avem nici o persoană blocată în trafic. La moment avem unele situații mai dificile, aseară toate drumurile erau curățate și accesibile. Personal am parcurs 200 km prin țară pentru a vedea cum se efectuează lucrările de deszăpezire. Se lucrează la capacitate maximă ca să evităm orice impediment în trafic. Oamenii noștri nu trebuie să aibă de suferit. Guvernul va interveni pentru a ajuta Primăria Chișinău și APL-urile să gestioneze situațiile de risc cauzate de fenomenele meteorologice”, a menționat ministrul Chiril Gaburici.

Potrivit datelor ASD, la moment pe drumurile naționale se efectuează lucrări de patrulare și combatere a lunecușului, iar circulația rutieră pe drumurile naționale este asigurată. Până la această oră, în procesul tehnologic au fost antrenate 268 utilaje speciale, 690 tone de material antiderapant și 135 muncitori rutieri.

Inspectoratul General al Poliției și Inspectoratul Național de Patrulare îndeamnă cetățenii care au rămas înzăpeziți să apeleze la cel mai apropiat echipaj de patrulare, inspectorii INP fiind dotați cu echipamente necesare și gata să intervină în orice moment. „La această oră își desfășoară activitatea peste 1000 de polițiști în toate raioanele țării și peste 250 echipaje ale poliției. Poliția a triplat numărul de angajați implicați la lichidarea consecințelor vremii și acordarea ajutorului persoanelor care au nevoie de suport”, a menționat Gheorghe Cavcaliuc, Șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției.

Totodată, Poliția de Frontieră atenționează șoferii despre faptul că, autoritățile din România au decis să închidă câteva drumuri care duc spre punctul de trecere a frontierei cu Republica Moldova Albița-Leușeni. Măsura a fost luată din cauza ninsorilor abundente, iar călătorii sunt rugați să traverseze frontiera de stat prin alte posturi care își desfășoară activitatea în regim  normal. În acest sens, s-a dispus conlucrarea cu autoritățile din România în vederea prezentării informației privind drumurile blocate.

În cadrul ședinței, Viceprimarul Nistor Grozavu a solicitat ajutor din partea Guvernului pentru înlăturarea consecințelor meteorologice. Ministrul Chiril Gaburici a solicitat poliției, IGSU și armatei să intervină cu suport pentru Primăria Chișinău, pentru a depăși situația din oraș, astfel încât locuitorii sectoarelor problematice să nu aibă de suferit.

Potrivit informației prezentate de instituțiile responsabile, pe parcursul zilei de azi, nu au ajuns la instituțiile de învățământ 224 de elevi din raionul Nisporeni, Călărași și Hîncești. De asemenea, Gas Natural Fenosa informează că la moment sunt parțial deconectate de la lumină 6 localități din raionul Criuleni – 2 localități, Cahul – 2 localități și din raionul Cimișlia – 2 localități. În acest context s-a solicitat de la IGSU și forțele armate să acorde suport pentru echipele de intervenție a Union Fenosa în zonele unde accesul este îngreunat din cauza zăpezii și sunt deconectări de la energie electrică.

Pentru mai multe informații despre condițiile de circulație rutieră în perioada de iarnă, puteți accesa site-urile www.asd.md și www.mei.gov.md. În perioada de iarnă, serviciul operativ al Î.S. ,,Administrația de Stat a Drumurilor” activează în regim non-stop la numerele 022-74-89-61, 022-22-55-30 și 060477177. Serviciul este dedicat pentru  informarea cetățenilor. De asemenea, pe traseele naționale sunt amplasate 40 de camere video, care asigură monitorizarea și vizualizarea stării drumurilor în timp real – http://asd.md/camera-video.