Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

A fost dat startul Săptămânii Eco-Energetice
11/30/2015 - 15:25

30 noiembrie 2015, Chişinău – Săptămâna Eco-Energetică se va desfășura în premieră în perioada 1-4 decembrie 2015 la Chișinău și va întruni mai multe evenimente, platforme de dezbateri, forumuri dedicate dezvoltării sectorului energiei regenerabile şi promovării eficienţei energetice, anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, Stephane Bride în cadrul briefingului de astăzi. Săptămâna va culmina pe 4 decembrie cu Gala Moldova Eco-Energetică, ceremonie de premiere a  celor mai notabile realizări în producerea, transmiterea, distribuirea și consumul eficient de energie, în dezvoltarea și promovarea tehnologiilor moderne, a inovațiilor în domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice. 

 

„În rezultatul eforturilor de a fi mai eficienți energetic atât în sectorul public, cât și în cel privat, dependența noastră de importul de resurse energetice s-a redus cu 8% în ultimii cinci ani, până la 88% din consumul final. Aceste realizări vrem să le aducem la cunoștință tuturor în cadrul Săptămânii Eco-Energetice, să creăm platforme unde să se întâlnească cererea cu oferta, cunoștințele cu investițiile, campionii și entuziaștii”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephan Christophe Bride. 

 

Potrivit lui Mihai Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, în cadrul Săptămânii Eco-Energetice va fi lansat conceptul de „autonomie energetică locală”, ce presupune o nouă paradigmă pentru sectorul energetic din Moldova. „Noua abordare, de jos în sus, va permite să asigurăm localitățile cu resurse energetice necesare și, într-un final, să sporim securitatea energetică a întregii țări”, a declarat Mihai Stratan. 

 

Potrivit organizatorilor, Săptămâna Eco-Energetică reprezintă o evoluție logică a eforturilor noastre din ultimii ani de a dezvolta piața eficienței energetice și regenerabilelor. Astfel vor putea fi auziți toți cei care au contribuit la dezvoltarea acestor piețe și industrii noi, la crearea noilor locuri de muncă.

 

Săptămâna Eco-Energetică este organizată de Ministerul Economiei, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Proiectul „Energie şi Biomasă”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. 

 

 

Agenda evenimentelor include:

 

·       1 decembrie, Târgul Ideilor Eco-Responsabile: participanţii la competiţia Moldova Eco-Energetică, blocul Idei Eco-Responsabile, ce au trecut etapele de selecţie îşi vor prezenta ideile de proiecte în faţa potenţialilor sponsori, donatori, creditori. Ideile de proiecte ce şi-au găsit finanţare vor fi anunţate la Gala Moldova Eco-Energetică. În cadrul aceluiaşi eveniment, vor fi prezentate programele active de finanţare a proiectelor din sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. 

 

·       2 decembrie, Forumul „Bioenergie - 2015: Către o autonomie energetică locală”: aflat la a treia ediţie, forumul din acest an va dezbate subiectul producerii concomitente a energiei termice şi electrice în urma utilizării deşeurilor din biomasă.  Participanţii vor cunoaşte, de asemenea, experienţa statelor europene în utilizarea tehnologiilor de producere a biogazului, precum şi vor cunoaşte rezultatele evaluării potenţialului de biogaz şi, respectiv, de cogenerare pentru R. Moldova.   

 

·       3 decembrie, Atelierul „Performanţa energetică a clădirilor şi mecanisme de sprijin”: va fi prezentată  viziunea experţilor europeni în dezvoltarea municipiului Chişinău şi creşterea performanţei energetice a clădirilor, va fi expusă foaia de parcurs pentru implementarea Legii privind performanţa energetică a clădirilor, prezentate realizările Proiectul ESCO Moldova şi succesul proiectelor similare din statele UE. 

 

·       4 decembrie, Gala Moldova Eco-Energetică: în cadrul celei de-a patra ediţii vor fi premiate cele mai notabile realizări în producerea, transmiterea, distribuirea și consumul eficient de energie, în dezvoltarea și promovarea tehnologiilor moderne, a inovațiilor în domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice. 

 

Imagini: 
modelul_costului