Titlu

Gazoductul Iași-Ungheni este prima fază a proiectului de interconexiune cu sistemul de gaze al UE (România)
11/12/2015 - 16:31

12 noiembrie, Chișinău - Pe parcursul ultimelor zile mai multe mass-media din România și Republica Moldova au publicat informații privind activitatea gazoductul Iași-Ungheni, accentuând că investițiile de 26 milioane în acest proiect au fost inutile. Ținând cont de interesul sporit vizavi de proiectele investiționale, implementate cu partenerii de dezvoltare, în special România, și a cetățenilor față de asigurarea securității energetice a statului, Ministerul Economiei consideră oportun de a aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

Asigurarea securității energetice a Republicii Moldova prin diversificarea surselor de asigurare cu energie electrică și gaze naturale constituie una din prioritățile autorităților statului. În acest context, construcția gazoductului Iași-Ungheni  reprezintă prima fază a proiectului de interconexiune a sistemului de gaze al Republicii Moldova cu cel al Uniunii Europene (România). Din punct de vedere operațional, la această etapă, gazoductul  asigură doar furnizarea gazelor naturale pentru regiunea aferentă, ceea ce reprezenta până la 1% din consumul total pe țară.

 

Faza a doua a proiectului prevede lucrări de prelungire a gazoductului până la Chișinău (conducta Ungheni-Chișinău), fapt ce va permite diversificarea surselor de import de gaze. Actualmente, este în proces de elaborare studiul de fezabilitate pentru construcția magistralei susmenționate, care conform programului prestabilit urmează a fi finalizată în prima jumătate a anului 2016, după care va urma etapa de proiectare și construcție.

               

Cât privește importul de gaze naturale din România ținem să menționăm că după inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni, compania cu capital de stat S.A. ”Energocom” a obținut licența corespunzătoare de la ANRE și a solicitat ofertele de prețuri de la potențialii exportatori din România. Ca urmare a ofertelor parvenite și negocierilor, a fost semnat contractul de furnizare a gazelor naturale cu ”OMV Petrom Gas” SRL, Romania, care este valabil până la 31 decembrie 2015.

 

Conform prevederilor contractuale a fost stabilit un volum anual de livrare a gazelor naturale la nivel de 1059274,39 m3 . Prețul inițial a constituit 1010 lei românești  pentru 1000 m3 de gaze naturale, iar urmare evoluțiilor pe piața gazelor naturale din regiune și ca rezultat al negocierilor, acesta a fost micșorat până la 900 lei românești pentru 1000 m3.

 

În conformitate cu obligațiunile asumate de părți, la moment, prin gazoductul Iași-Ungheni a fost importat un volum de 707312  m3 de gaze naturale (volumul rămas, conform contractului, va fi importat până la finele anului curent).

 

După expirarea contractului cu ”OMV Petrom Gas” SRL, conform procedurilor legale, de către S.A. ”Energocom” va fi lansată o nouă procedură  de contractare, care va rezuma la selectarea unei companii de furnizare conform criteriilor preț-calitate.

 

De menționat, că referințele unor media vizând faptul că prețul de import a gazelor naturale oferite de compania ”Gazprom” este de 325 de dolari SUA pentru 1000 m3 de gaze naturale, este eronată. La moment, prețul gazului natural procurat de S.A. ”Moldovagaz” de la ”Gazprom” este de  210,21 dolari SUA pentru 1000 m3.