Titlu

Implementarea DCFTA pe înțelesul jurnaliștilor
10/16/2015 - 18:21

16 octombrie 2015, Chișinău – Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, a participat, astăzi, împreună cu Daniels Pavluts, consilier al ministrului Economiei în cadrul Misiunii UE de consiliere în politici publice (EUHLPAM) la o întâlnire neformală cu un grup de jurnaliști de la cele mai importante instituții media naționale.  Subiectul evenimentului a vizat integrarea europeană, implementarea DCFTA, progrese, bariere și impact asupra cetățenilor și a mediului de afaceri.

 

În context, Octavian Calmâc a ținut să sublinieze importanța Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană pentru țara noastră, menționând că implementarea acestuia este un stimulent pentru mediul de afaceri de a creşte şi a avansa la noi nivele de calitate şi competiţie, atât pe piața internă, cât și pe cea externă, iat pentru cetățeni – de a accesa produse sigure și diverse.

 

”Beneficiile DCFTA vor fi sesizate în timp. Moldova a acceptat deja competiţia cu mediul economic european, iar acum urmează să-i facă față prin tot ce înseamnă dezvoltare tehnologică, implementarea standardelor de calitate, cultură de business etc. Mai mult ca atât, implementarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere și DCFTA, vor conduce la atragerea investițiilor străine, la ameliorarea mediului de afaceri prin eliminarea constrângerilor de ordin administrativ și implementarea politicilor de protecție a consumatorilor. Deci, este un proces care va genera creștere în toate domeniile”, a spus Octavian Calmâc.

 

De asemenea, viceministrul Economiei a vorbit suplementar despre relațiile cu Federația Rusă, schimburile comerciale și instrumentele de promovare a investițiilor, precum și despre rezultatele preliminare ale DCFTA după un an de implementare. Un raport detaliat va fi prezentat de Ministerul Economiei săptămâna viitoare la comitetul pentru comerț DCFTA,  care va avea loc pe 22 octombrie.

 

Evenimentul a fost organizat în cadrul Programului Bursele Europene JTI pentru Jurnalişti, inițiat de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) și în parteneriat cu Fundația „Euromonitor” pentru Excelență din România și Centrul Național de Comunicare din Republica Moldova, cu sprijinul  JTI Moldova.