Titlu

Interviu EXCLUSIV cu Octavian Calmîc: 2017 va fi anul reformelor (VIDEO)
12/30/2016 - 12:24

video - http://www.publika.md/interviu-exclusiv-cu-octavian-calmic-2017-va-fi-anul-reformelor-video_2857931.html

 

 

Alexei Lungu a realizat un interviu cu ministrul economiei, Octavian Calmîc, despre reuşitele din 2016 şi ce ne aşteaptă în 2017.

ALEXEI LUNGU: Mandatul dvs. de ministru al economiei a început destul de dificil. Să ne amintim protestele violente, dar cea mai mare problemă a fost lipsa de încredere în Guvernul Filip, lipsa de încredere în procesul de reformare sau mai bine zis de mișcare din loc a economiei moldovenești. Ce a fost cel mai dificil pentru dvs. ca ministru al economiei. Viceministru ați fost mai mulți ani, dar ca ministru ce a fost cel mai dificil?

OCTAVIAN CALMÎC: Pe parcursul 2016, imediat după inaugurarea acestui Guvern au fost mai multe provocări atât pe intern, cât și pe extern. Dacă vorbim de cele pe intern, sigur că ține de criza economică bancară, financiară, care exista la începutul acestui an și noi trebuia să soluționăm un șir de probleme acute care erau pentru economie, pentru societate. Pornim de la cele mai banale la prima vedere probleme, provocări, plata salariilor, pensiilor și acoperirea tuturor cheltuielilor curente ale Guvernului. Și aici de fapt am fost ocupați mai mult cu redresarea situației economice, cu menținerea climatului investițional în Republica Moldova, cu menținerea business-ului în Republica Moldova, pentru că era un trend de plecare a business-ului din Moldova în alte state. Cu eforturi comune ale colegilor, noi am reușit să stabilizăm această situație. Chiar din contra să deschidem mai multe locuri de muncă în a doua jumătate a anului, să creăm mai multe oportunități investiționale, oportunități de business care se vor reflecta în anii următori, preponderent pe anul 2017, dar o să discutăm pe viitor. O altă provocare era pe extern, când toți donatorii și-au suspendat suportul promis Republicii Moldova. Erau foarte multe restanțe în implementarea Acordului de Asociere, în speță a Acordului de Comerț Liber cu Uniunea Europeană. Eram în probleme de dificultate și în comunicarea și cu Federația Rusă și cu Ucraina și cu Belarus. Erau mai multe subiecte pe agendă care nu erau soluționate de ceva timp. De aceea am fost în poziția să redresăm și vectorul extern. Să încercăm să avem un dialog permanent și înțelegător din partea partenerilor ca această soluție sau aceste soluții să fie găsite.

ALEXEI LUNGU: Ce ați scoate în evidență? Trei probleme pe care ați reușit să le redresați.

OCTAVIAN CALMÎC: Cea mai mare problemă a fost programul cu FMI, fiind desemnat de către Guvern ca negociatorul principal în echipă cu ministrul Finanțelor și Guvernatorul Băncii Naționale. Eu cred că aceasta este cea mai bună realizare a noastră în 2016 că am reușit să avem un program cu FMI. Conex acestui subiect este soluționarea problemelor în sectorul energetic. Este o șansă reală ca Republica Moldova să aibă o alternativă atât pe energia electrică, cât și pe gaze naturale. Livrări de de aceste produse din spațiul european începând cu anul 2019. Un lucru care până acum toată lumea l-a estimat, le-a făcut publicitate, și-a făcut carieră politică, dar acum este pentru prima dată când aceste proiecte sunt realizabile. Noi suntem în prezent în faza de proiectare și avem și toată acoperirea financiară necesară pentru implementarea acestor proiecte. Inclusiv, avem și un interes deosebit din partea sectorului privat de a se conecta acestor procese. Deci nu există riscuri în implementarea acestuia. De rând cu acestea avem și un șir de îmbunătățiri a climatului investițional. Am mers cu proiecte semnificative de legi care au fost susținute de către Parlament. Pe de o parte, simplificarea procedurilor de efectuat business. S-au introdus în toate instituțiile statului idei de nivel central, principiul ghișeului unic, principiul ferestrei unice atunci când se eliberează autorizația sau acte permisive. S-a redus numărul de acte permisive pentru business. La prima etapă peste o 115 acte permisive. La a doua etapă care acum o pregătim este vorba de peste 200 de acte permisive. S-a făcut reforma instituțiilor cu funcție de control, moratoriul controalelor. Am fost într-un contract permanent cu business-ul ca să încercăm să-i convingem că noi suntem de partea lor, că este un Guvern pro-business, pro-investiții și de fapt găsim și soluții pe potrivă.

ALEXEI LUNGU: Nu putem să nu vorbim despre eșecuri. Care ar fi eșecul principal al anului 2016 din punct de vedere al ministrului de Economie. Un eșec care vi l-ați asumat chiar dvs. în calitate de viceprim-ministru pe probleme economice.

OCTAVIAN CALMÎC: Eu cred că cel mai mare eșec a fost că nu ne-a reșuti pe parcursul anului 2016 să restabilim relațiile bune cu Federația Rusă.

ALEXEI LUNGU: Nu am reușit noi, Republica Moldova, sau Federația Rusă nu a dorit să restabilească acestea?

OCTAVIAN CALMÎC: Eu cred că Federația Rusă nu a avut suficientă încredere în acțiunile noastre. Nu am fost poate destul de convingători, chiar dacă în prezent avem această convingere că noi în scurt timp o să depășim toate problemele. Eu cred că aceasta a fost una din constrângerile care nu ne-a permis să avem o creștere economică mult mai profundă decât este în prezent reflectată în statisticile economice. Eu cred că aceasta ar fi una din eșecuri, dar cred că asta e o chestie de timp pe care noi o să depășim în timp scurt cu eforturi comune pe toate nivelele.

ALEXEI LUNGU: Nu mi se apre că ar fi eșecul Ministerului Economiei sau Republicii Moldova în condițiile în care știm foarte bine că decizia de a suspenda anumite importuri din Republica Moldova și de a introduce anumite taxe a fost una politică și a ținut strict de voința Moscovei și nu de capacitățile Chișinăului oficial.

OCTAVIAN CALMÎC: E adevărat. Atunci când în ultimii cinci sau șase ani de zile politicul din Republica Moldova a ignorat orice contact, orice dialog cu Federați Rusă, asta a avut un impact și economic și social asupra relațiilor cu Republica Moldova. Eu cred că noi acum trebuie să echilibrăm aceste relații. Sigur că punem accentul pe dezvoltarea unor relații de interes comun. Noi nu vorbim de alte proiecte care ar fi în detrimentul unor angajamente internaționale pe care Republica Moldova și le-a asumat. În acest context noi mergem pe echitate și asumare de angajamente rezonabile care ne-ar permite să beneficiem șa maximum de acele tratate pe care le-am semnat mulți ani în urmă.

ALEXEI LUNGU: Nu totul depinde de Guvern. Totul depinde de ministrul Economiei, de ce face Legislativul. Ce v-ați fi dorit să implementeze Legislativul în acest an, astfel încât Ministerului Economiei să-i fie mai ușor să implementeze reformele care țin de această subdiviziune a Guvernului, poate în 2016, poate anul viitor în 2017.

OCTAVIAN CALMÎC: Ministerul Economiei are mai multe inițiative legislative elaborate. Unele din ele țin de climatul investițional și susținerea business-ului din Moldova. Așa cum am zis, a doua etapă a reformelor care ține de reducerea actelor permisive și în scurt timp va fi prezentată Guvernului și ulterior Parlamentului, ne-am dori ca ea să fie susținută cât de curând posibil de Parlament, ca să putem să facem o sinergie între reforma Administrației Publice Centrale a Guvernului și actele permisive care sunt eliberate de către aceștia pentru business. Pe de altă parte, avem un proiect de lege care ține de gestiunea sau buna gestiune a întreprinderilor de stat și a întreprinderilor municipale, care recent a fost respinsă de Parlament. Urmează ca noi să venim cu elemente noi și să o repunem în agenda de reforme. Și asta ne va permite să gestionăm mai bine activele statului.