Titlu

Interviu Octavian Calmîc, despre cooperarea moldo-română, piețele țintite în 2017 și pachete „interesante” pregătite spre privatizare (partea II)
03/03/2017 - 13:27

În această săptămână Bani.md a realizat un interviu cu ministrul Economiei din Republica Moldova, Octavian Calmîc. Prima partea, cea în care discutăm despre sectorul energetic al Republicii Moldova, investițiile care urmează a fi efectuate în această direcție, dar și siguranța energetică a țării, am publicat-o anterior și poate fi citită AICI. În cele ce urmează publicăm informațiile oferite despre dezvoltarea sectorului antreprenorial, piețele țintite și potențialul de dezvoltare al afacerilor din Republica Moldova.

 

http://bani.md/interviu-cu-ministrul-economiei-octavian-calmic-despre-cooperarea-moldoromana-pietele-tintite-in-2017-si---88733.html

 

În contextul revenirii de la Forumului investițional de la București, organizat de Ministerul Economiei din Republica Moldova, Ambasada Republicii Moldova la București și Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, am întrebat ministrul Economiei Octavian Calmîc, despre care sunt rezultatele acelui eveniment și ce semnale avem din partea potențialilor investitori, cine ar fi ei.

 

Octavian Calmîc: Așa cum este prevăzut, noi pregătim un eveniment follow-up pentru luna iunie. Pentru luna iunie planificăm să avem un Forum investițional internațional, de o săptămână la Chișinău, unde mulți dintre acești agenți economici vor participa. Vor prezenta mai multe istorii de succes, vom prezenta mai multe avantaje pe care le oferă Republica Moldova și majoritatea acestora vin din sectorul eficienței energetice, sectorul agriculturii: prelucrarea pământului și procesarea produselor agricole. Alții vin din domeniul serviciilor, în special consultanță și blocuri financiare. Acestea ar fi domeniile de interes la moment.

 

Sigur că până la acea dată, noi vom fi pregătiți să oferim mai multe informații vis-a-vis de rundele de privatizări, pe care le pregătim pentru a doua jumătate a anului, unde vim veni cu pachete investiționale interesante.

 

Bani.md: Din câte cunoaștem, unul dintre pachetele investiționale interesante ar putea fi Air Moldova...

 

Octavian Calmîc: E bine, noi avem trei pachete: unul pe comunicații care are ca și pilon de bază compania „Moldtelecom”, mai avem și pachetul energetic, unde venim cu patru companii pe un pachet - Rețelele Electrice de Distribuție (RED) Nord, RED Nord-Vest, Societatea pe acțiuni Furnizare Energie Electrică și Cogenerare la Costești-Stânca - asta face un pachet unic, și pachetul de aviație, ce ține de Air Moldova. Iarăși, întreprinderea de stat Air Moldova se află în gestiune la Ministerul Transporturilor. Este indiscutabil faptul că ei, până la urmă, trebuie să dea acceptul pentru punerea la privatizare a acestui pachet. Noi facem acum audit. Așteptăm rezultatele financiare ale anului 2016. În cazul în care Ministerul care este responsabil și care este gestionarul acestei întreprinderi, va dovedi că există o viziune de dezvoltare și multe alte elemente, desigur că decizia le apariție de a pune sau nu la privatizare, dar în viziunea noastră este un subiect care necesită a fi supus licitării.

 

Bani.md: Despre pachetul energetic este deja clar că avem nevoie de investiții majore în acest domeniu, dar cu „Moldtelecom”, de ce avem nevoie ca această companie să fie privatizată, sau doar este vorba despre atragerea unor surse de bani la buget?

 

Octavian Calmîc: Nu este o sursă, dar noi considerăm că acest activ poate fi diversificat. Atunci când vorbim despre privatizare, noi nu discutăm doar despre transmiterea bunului în totalitate. Dorința noastră este să angajăm, și avem deja un dialog în acest context, să angajăm niște experți internaționali care, pe de o parte, să ne facă o evaluare reală de piață a acestui activ, a acestei companii, și pe de altă parte să ne propună o modalitate reală de privatizare. Și din acest motiv, aici pot fi luate în considerare, inclusiv și cedarea pachetului de control, iar statul să rămână încă proprietar, pentru că sunt nevoie de investiții pe alte tehnologii moderne. În prezent „Moldtelecom” este mai mult fixat pe telefonie fixă..

 

... dar încet, încet...

 

Octavian Calmîc: Dar încet, încet se dezvoltă și alte tipuri de business, unde nu prea au mari performanțe, comparativ cu alți operatori de pe piață. De aceea, sunt nevoie de investiții majore pentru acest sector. Aici ar fi un parteneriat dintre sectorul privat și cel public sau reprezentat de către stat, care, în urma procesului de privatizare s-ar deschide dreptul companiilor străine sau persoanelor străine să vină în gestiunea acestei companii. Pe de o parte, se va îmbunătăți gestiunea, pe de altă parte se vor face investiții și multe alte elemente. Noi așteptăm să fie rezultatul unei expertize internaționale care ne va fi prezentată. Cred că pentru luna mai-iunie, puțin probabil că vom avea această expertiză gata, dar mai aproape de toamnă, cred că este posibil să o avem, după care vom decide care va fi metoda de privatizare sau de propunere a accesului străinilor sau a localnicilor în această companie. Vor fi stabilite criteriile.

 

Bani.md: Acum, dacă organizăm și evenimentul următor cu partea românească, ce propunem și companiilor de la noi pe piața de peste Prut. La trei milioane de persoane în Republica Moldova, avem o piață destul de mică..

 

Octavian Calmîc: Trebuie să constatăm faptul că relațiile dintre Republica Moldova și România, schimburile comerciale dintre republica Moldova și România sunt în creștere și România este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova. Volumul total al comerțului cu ei depășește un miliard de dolari anual, lucru care este foarte semnificativ. Exporturile noastre au un ritm mult mai mare de creștere pe piața română, decât în general în Uniunea Europeană și în alte state. Avem o apropiere mult mai mare. Sigur că noi așteptăm mai multe parteneriate și nu contează unde vor fi ele - în Republica Moldova sau în România. Până la urmă, noi suntem niște economii complementare care pot fi gestionate într-o manieră pozitivă.

 

O să urmăm acea bună experiență de organizare a expozițiilor comune..

 

Bani.md: Care sunt rezultatele?

 

Octavian Calmîc: În urma expoziției Fabricat în Moldova organizate la Iași, peste 35 de companii din RM care au participat, au contracte de distribuție a produselor lor, și-au deschis magazine în Iași, deci a fost un ecou foarte bun.

 

Acum pregătim pentru luna aprilie, dacă nu mă greșesc, o expoziție similară în județul Prahova, unde chiar și din fondul de promovare a exporturilor venim cu o contribuție financiară. Vom încerca să atragem, să cooptăm activitatea companiilor din Republica Moldova, care au potențial de export. Pe de altă parte, sigur că mizăm ca companiile din România care au experiență mixtă, know-how, inovație, să treacă Prutul, să vină în Republica Moldova, pentru că aici dă posibilitatea să treacă pe piața CSI, ceea ce companiile europene în prezent nu pot face și puțin probabil că în timpul apropiat o vor face cu scutirea de  taxe vamale.

 

Bani.md: Apropo, un detaliu interesant.. scutirea de taxe vamale pe piața CSI pentru companiile din Republica Moldova...

 

Octavian Calmîc: Principiul pe care noi îl promovăm este 360 de grade - la nivel de 360 de grade, în jurul nostru, să avem posibilitate a de comerț liber preferențial.

 

Bani.md: Pe plan politic, cum se uită partenerii europeni?

 

Octavian Calmîc: Business-ul nu alege. Din contra, cred că ceea ce încercăm noi, să restabilim relațiile cu Federația Rusă, este doar un element benefic, apreciat de partenerii noștri europeni, doar că e un proces anevoios.

 

Bani.md: Vorbim aici, inclusiv de Uniunea Eurasiatică?

 

Octavian Calmîc: Nu. Vorbim doar despre platforma CSI-ului și punerea în aplicare deplină a Acordului de Creare a Zonei de Comerț Liber în cadrul CSI-ului. Acesta este acel cadru instituțional care îl avem. Uniunea Eurasiatică este o înțelegere între trei state, ce presupune scoaterea anumitor elemente de independență sau de suveranitate, cel puțin pe dimensiunea comerțului exterior, mă refer la dreptul de a adopta politici comerciale. Acest lucru se transmite deja la nivel de Uniune.

 

Pe platforma CSI-ului, acolo unde este zonă de comerț liber, care nu contravine nici cu Acordul de Asociere, nici cu acordul DCFTA și viceversa, nu sunt norme de conflict, Republica Moldova are o poziționare geografică și niște avantaje care sunt scoase în evidență, nu doar de noi, dar de toți partenerii. Atunci când investitorii vin în Republica Moldova, ei iau în calcul și posibilitatea de a exporta în regim liber în țările CSI.

 

Suntem în proces de negociere a unui acord cu CSI pe domeniul de servicii. Recent au fost ședințe la Chișinău, la nivel de experți, referitoare acestui subiect. Noi avem o implicare destul de activă pe platforma CSI-ului.

 

Bani.md: Vorbind despre o orientare la 360 de grade, anul trecut am acces pe piața Chinei, piețele asiatice, în 2017 care sunt piețele țintă de acaparat?

 

Octavian Calmîc:: În China este o piață mare, este un efort continuu. Ne orientăm în prezent spre Japonia, ținând cont că am deschis recent și o ambasadă și avem și un ambasador destul de activ. Un obiectiv nou și o destinație nouă sunt Emiratele Arabe Unite. A fost și vizita ministrului. În luna aprilie planificăm și o vizită de răspuns. Suntem în negocieri a trei acorduri importante: Acordul de cooperare comercial-economică, Acordul de promovare și protejare a investițiilor și Acordul privind evitarea dublei impuneri  - un set minim de acorduri necesar și pentru business, dar și pentru stat, care dă o platformă de comunicare permanentă, dar și de soluționare a problemelor în cazul în care intervin. Sperăm ca până în vară, acest acorduri să fie finalizate în negocieri și chiar pregătite pentru semnare.

 

Participăm și la un forum mare, internațional din regiune, unde o să avem întâlniri și, paralel, ducem convorbiri bilaterale.

 

 

Eu cred că Emiratele Arabe Unite ar fi o destinație foarte bună pentru multe produse de-a noastre. Noi deja am făcut anumite evaluări de posturi pe piața lor de distribuție, cât și pe partea de logistică. Produsele noastre sunt competitive, având în vedere și faptul că aproape 80% din consumul lor de produse sunt de import, ar fi, cred că, nișă și pentru produsele noastre, doar că nimeni nu s-a ocupat până acum și nu a luat în calcul această piață drept una potențială.