Titlu

MEI a participat la Reuniunea Ministerială în domeniul transporturilor din cadrul Parteneriatului Estic
06/07/2019 - 16:08

În Luxemburg s-a desfășurat Reuniunea Ministerială în domeniul transporturilor din cadrul Parteneriatului Estic. Ministerul Economiei și Infrastructurii a fost reprezentat de Secretarul de Stat, Anatol Usatîi.

 

Evenimentul a avut loc în contextul aniversării a zece ani de cooperare în cadrul Parteneriatului Estic. Miniștrii transporturilor din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene și din cele șase țări din cadrul Parteneriatului Estic s-au reunit pentru a discuta despre progresele atinse în domeniul transporturilor.

 

În cadrul Reuniunii a fost aprobat Instrumentul de facilitare consultativă pentru conectivitate din cadrul Parteneriatului Estic. Instrumentul are drept obiectiv sprijinirea pregătirii și punerii în aplicare a viitoarelor proiectele de infrastructură prioritare, convenite de comun acord în conformitate cu Planul indicativ investițional de acțiuni.

 

De asemenea, s-a discutat subiecte ce țin de siguranța rutieră și infrastructură, inclusiv investițiile legate de rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) extinsă, precum și progresele recente realizate în domeniul transporturilor în cadrul politicii rețelei TEN-T.

 

Secretarul de Stat, Anatol Usatîi, a informat despre lansarea lucrărilor de reabilitare a 140 km din rețeaua TEN-T cu suportul Instituțiilor Internaționale de Finanțare.

 

În ceea ce privește Planul indicativ investițional de acțiuni pentru dezvoltarea rețelei TEN-T, Republica Moldova intenționează realizarea și a altor proiecte de infrastructură rutieră și feroviară legate de rețeaua TEN-T, care sunt foarte importante pentru țara noastră, cât și pentru regiune. Anatol Usatîi a declarat că rolul proiectelor este asigurarea unei conexiuni mai bune între România, Moldova și Ucraina.

 

Conform Planului indicativ investițional de acțiuni pentru dezvoltarea rețelei TEN-T, investiția totală în proiectele de transport ale țărilor Parteneriatului Estic constitui 12.8 miliarde euro până în anul 2030, dintre care, proiectele din Republica Moldova, 17 la număr, presupun investiții în valoare de 919 milioane euro.

 

În aceeași ordine de idei, Anatol Usatîi a salutat implicarea regiunii Parteneriatului Estic în cadrul Platformei pentru conectivitate UE-China și a accentuat că doar cu implicarea egală a țărilor partenere poate fi obținut un rezultat maxim în cadrul acestei inițiative.

 

La finalul reuniunii participanții au aprobat Declarația comună a Parteneriatului Estic cu privire la cooperarea în domeniul transporturilor.