Titlu

Ministerul Economiei organizează participarea companiilor moldovenești la Expoziția ”Fabricat în România”
07/27/2015 - 10:40

27 iulie 2015, Chișinău - Programul de participarea Republicii Moldova la Expoziția ”Fabricat în România” cu Standul național „Produs în Republica Moldova”, precum și ofertele de participare ale producătorilor locali la expoziție au fost principalele subiecte  abordate în cadrul Grupului de lucru, condus de viceministrul Economiei,Tudor Copaci.La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, MIEPO, ODIMM, Moldexpo, CCI.

 

În deschiderea ședinței Tudor Copaci a mulțumit participanților pentru contribuția acestora la programul de activități dedicate evenimentului și pentru colaborarea ministerelor cu asociațiile patronale pe diverse domenii privind participarea agenților economici la Standul național „Produs în Republica Moldova”.

 

Viceministrul Economiei a menționat că, urmare conlucrării cu ministerele de resort, a convorbirilor telefonice cu asociațiile patronale cu agenții economici a fost întocmită o listă preventivă a companiilor care și-au expus acordul de participare la Standul național al RM. Lista respectivă este structurată pe diverse industrii, aceasta specifică produsele care vor fi prezente ca mostre la expoziție.

 

Ponderea cea mai mare (cca 100 m2) în suprafața totală a standului este solicitată din partea asociațiilor patronale și companiilor din sectorul alimentar, inclusiv din ramura vinicolă. Astfel, industria alimentară va fi prezentă cu produse agricole (fructe proaspete, struguri, fructe uscate), produse de panificație și cofetărie, sucuri și conserve, miere de albini, ulei de floarea soarelui și uleiuri eterice. De asemenea, vor fi prezente companii din industria ușoară, producătoare de covoare moldovenești, încălțăminte, genți și accesorii.

 

În final, la ședință s-a decis aprobarea Programului de activități dedicate participării Republicii Moldova la expoziția „Fabricat în Romănia” și stabilirea listei preliminare a companiilor participante la standul național la Expoziție.  De asemeena, Moldexpo urmează să coopereze cu companiile participante în vederea determinării produselor - mostre  pentru prezentare și necesarului de mobilier / echipament  pentru expunerea produselor, precum și proiectul Standului național al RM cu centrul expozițional ”RomExpo”.

 

Amintim, că urmare a discuțiilor din luna martie curent dintre reprezentanții ministerelor de resort, partea română a oferit Republicii Moldova un spaţiu expoziţional cu titlu gratuit, de 200 m2 pentru companiile moldoveneşti în cadrul expoziţiei „Fabricat în România”.

 

Expoziția „Fabricat în România” va avea loc în perioada 14-17 octombrie 2015 și va coincide cu următoarea sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperare economică între Republica Moldova şi România.