Titlu

Ministerul Economiei a propus introducerea taxelor vamale la importul produselor din carne, lactate și ciment din Ucraina
03/23/2016 - 15:30

23 martie 2016, ChișinăuMinisterul Economiei a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern cu privire la aplicarea taxelor vamale în regimul de comerț cu țările CSI, cu o valabilitate până la 31 decembrie 2016.

 

Proiectul a fost elaborat ca urmare a solicitărilor procesatorilor de lactate și carne de a întreprinde măsuri de protecție a ramurii în legătură cu creșterea pe piață a volumului și sortimentului de produse de origine ucraineană. Totodată, decizia se întemeiază pe statisticile vamale, care atestă o majorare a importurilor de lactate cu 15% și a prevederilor Acordului de comerț liber cu CSI.

 

Astfel, conform anexei la document produsele din carne, aproape tot spectrul de lactate și ciment urmează a fi excluse din comerțul liber cu Ucraina și aplicate taxe vamale la import. Proiectul de Hotărâre a trecut etapa de avizare la autoritățile publice și săptămâna viitoare va fi înaintat Guvernului spre aprobare.   

 

Totodată, la sfârșitul lunii martie, în cadrul Ministerului Economiei este planificată o întrevedere la nivel de experți cu reprezentanții părții ucrainene pe marginea acestui subiect.

 

Recent, ministrul Economiei, Octavian Calmîc a avut o întâlnire cu ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Ivan Gnatâșin, la care a reiterat disponibilitatea părții moldovenești de a organiza întrevederea co-președinților Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru a discuta toate aspectele comerțului bilateral.

 

Pentru mai multe informații contactați 
Serviciul Comunicare și Relații Publice
al Ministerului Economiei


Tel: 022 250 667/547
E-mail: presa@mec.gov.md