Titlu

Ministrul Economiei a discutat cu ambasadorul Turciei despre relațiile comercial-economice dintre două state
02/25/2016 - 16:15

25 februarie, Chișinău – Dezvoltarea relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Turcia au fost discutate astăzi de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmâc, cu ambasadorul Turciei la Chișinău, Mehmet Selim Kartal.

 

Oficialii au discutat despre dinamizarea relațiilor comercial-economice dintre două state, precum și posibilitățile de intensificare a acestora, inclusiv prin implementarea unor noi proiecte investiționale în diferite domenii. În acest context, viceprim-ministru Octavian Calmâc a menționat că atragerea noilor investiții în economia națională este una din prioritățile programului de guvernare a noului Executiv și pentru îndeplinirea acestui obiectiv autoritățile Republicii Moldova vor folosi toate oportunitățile. 

 

În această ordine de idei, ambasadorul Mehmet Selim Kartal a menționat că pentru companiile și agenții economici din Turcia, Republica Moldova a devenit o piață atractivă, care oferă toate posibilitățile pentru instituirea și dezvoltarea unor afaceri de succes. Diplomatul turc a menționat că piața moldovenească devine și mai atractivă pentru companiile turcești în urma situației create în relațiile bilaterale dintre Federația Rusă și Turcia și impactul restricțiilor impuse începând cu 1 ianuarie 2016.

 

Vorbind despre impulsionarea relațiilor bilaterale în anul 2016, partea moldovenească a adresat rugămintea către autoritățile turcești de a examina posibilitatea extinderii preferințelor comerciale pentru agenții economici din Moldova pe mai multe dimensiuni, în special a celor specializați în exportul articolelor din sticlă. În cadrul discuțiilor interlocutorii au discutat și posibilitatea organizării în cel mai scurt timp a unui forum moldo-turc la Ankara, în cadrul cărui companiile din ambele state vor identifica și stabili noi relații de cooperare pe toate dimensiunile comercial-economice.

 

Conform datelor Camerei Înregistrării de Stat, în Republica Moldova funcționează 1126 de întreprinderi cu capital turcesc. Investițiile în capitalul social au însumat 297 milioane de lei, sau 11 la sută din capitalul social total investit din străinătate.