Titlu

Ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a avut o discuție telefonică cu omologul său ucrainean
04/30/2016 - 11:43

30 aprilie, Chișinău - Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc a avut o convorbire telefonică cu prim-viceprim-ministrul Ucrainei, ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului, Stepan Kubiv, în cadrul căreia au fost discutate relațiile comercial-economice dintre două state.

 

Interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind evoluția relațiilor bilaterale, menționând că în procesul de cooperare nu sunt utilizate eficient toate posibilitățile, existând rezerve neutilizate pentru dezvoltarea acestora în viitor.

 

În context, a fost discutată și decizia Guvernului Republicii Moldova de a introduce, până la 31 decembrie 2016, taxele vamale la importul produselor lactate, produselor din carne și a cimentului din Ucraina. Octavian Calmîc a accentuat că măsura respectivă este una temporară și are drept scop protejarea pieței interne de importurile masive înregistrate  în ultimul timp din Ucraina. Mai mult, potrivit ministrului moldovean al Economiei, măsura dată se înscrie perfect în normele internaționale ale Organizației Mondiale a Comerțului și Acordului privind crearea zonei de comerț liber în cadrul CSI.

 

În cadrul dialogului cei doi miniștri au convenit că după data de 10 mai curent, la Chișinău va veni un grup de experți ucraineni, care în comun cu colegii de la ministerul Economiei și alte instituții guvernamentale naționale, vor analiza mai minuțios situația dată, precum și alte bariere care există la exportul de produse din Republica Moldova în Ucraina și vor elabora un set de propuneri privind depășirea situației create, reieșind din interesul reciproc avantajos al părților.

 

Octavian Calmîc și Stepan Kubiv au mai convenit ca toate aceste propuneri să fie discutate în cadrul unei întrevederi bilaterale, care va avea loc la sfârșitul lunii mai la Kiev. O invitație oficială în acest sens deja a fost expediata de către Stepan Kubiv în adresa omologului său moldovean.