Titlu

Ministrul Economiei s-a întâlnit cu Misiunea Băncii Mondiale în domeniul energetic
03/25/2015 - 14:39

25 martie 2015. ChișinăuAsistența Băncii Mondiale (BM) oferită Republicii Moldova în eficientizarea și modernizarea sistemului energetic național a fost discutată astăzi de Viceprim-ministrul, Stephane Bride, ministru al Economiei, cu echipa BM, condusă de Alexander Kremer, manager de țară și Shinya Nishimura, conducătorul echipei tehnice.

 

Potrivit Viceprim-ministrului Stephane Bride, problema asigurării securității energetice a țării constituie una din prioritățile Guvernului Republicii Moldova și toate proiectele investiționale în domeniul respectiv sunt susținute de autorități și reprezintă o oportunitate foarte bună pentru realizarea obiectivelor trasate pe segmentul dat. ”Un rol semnificativ în susținerea activităților autorităților publice centrale și locale din Republica Moldova în realizarea priorităților de dezvoltare a sectorului energetic revine partenerilor de dezvoltare, prin programele de asistență tehnică sau investiționale finanțate direct sau prin intermediul suportului bugetar direct”, a spus Stephane Bride.

 

În acest context, ministrul Economiei a apreciat suportul Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (IBRD) de a oferi Republicii Moldova un credit de 40,5 milioane de dolari SUA pentru proiectul investițional pentru eficientizarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din municipiul Chișinău. Stephane Bride a menționat că autoritățile naționale au întreprins deja pași concreți în direcția respectivă, inclusiv prin reorganizarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică și vor fi dispuse de a semna acordul de implementare a proiectului imediat după finalizarea expertizei legislative.

 

În cadrul discuțiilor, interlocutorii au făcut un schimb de opinii în problema dezvoltării pieței naționale a energiei electrice, conectării la sistemul comunitar etc. Reprezentanții Misiunii Băncii Mondiale au specificat că pentru atingerea obiectivelor trasate, precum și pentru o susținere din partea partenerilor de dezvoltare, autoritățile Republicii Moldova trebuie să elaboreze și să prezinte un concept clar în problema dezvoltării pieței energiei electrice, bazat pe argumente și calcule concrete pentru fiecare poziție.

 

 

BM