Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Ministrul Sergiu Railean în discuții cu noii Ambasadori ai Republicii Moldova acreditați peste hotarele țării
06/22/2020 - 13:31

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a avut o videoconferință cu noii Ambasadori ai Republicii Moldova desemnați peste hotarele țării. Discuțiile au vizat subiecte ce țin de relațiile comercial-economice, necesitatea organizării comisiilor interguvernamentale, promovarea exporturilor, dar și atragerea investițiilor străine în economia națională.

Sergiu Railean a  apreciat efortul și implicarea echipelor misiunilor diplomatice în vederea promovării interesului comercial și economic al țării noastre: „Ambasadorii Republicii Moldova reprezentă „punctele-cheie” în comunicarea cu partenerii externi. Avem o cooperare continuă cu aceștia și mă bucur să constat că împreună contribuim la realizarea proiectelor de importanță strategică pentru economia națională”.

Ministrul a accentuat că Guvernul de la Chișinău are ca prioritate crearea unui cadru investițional transparent și atractiv, prin implementarea reformelor structurale, reducerea barierelor birocratice cu privire la activitățile economice și oferirea facilităților fiscale pentru investitorii străini. Astfel, a solicitat suport Ambasadorilor  pentru promovarea oportunităților oferite de Zonele Economice Libere, Parcurile Industriale din Republica Moldova, Parcul IT, Portul Liber Internațional Mărculești în rândul investitorilor interesați să beneficieze din plin de aceste facilități.

Totodată, ministrul s-a referit la criza economică generată la nivel mondial de pandemia COVID-19, menționând că una din prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii este elaborarea și aprobarea unui plan consolidat de politici economice anticriză pe termen scurt, mediu și lung, destinat mediului de afaceri pentru depășirea crizei economice și diminuarea impactului socio-economic.

„În aceste condiții de criză pandemică este imperativ să intensificăm comunicarea cu misiunile diplomatice. Vom aprecia dacă ne veți informa în termeni cât mai proximi cu privire la eventualele restricții și măsuri emise de către o țară sau alta cu referire la Republica Moldova. Este important ca în această perioadă să avem un dialog continuu la nivel internațional”, a precizat ministrul Railean.

Reprezentanții corpului diplomatic au menționat că mizează pe o colaborare cât mai eficientă în ceea ce privește promovarea diplomației economice specificând că MEI poate conta pe suportul acestora în consolidarea relațiilor bilaterale.

În cadrul videoconferinței au participat Ambasadorii țării noastre acreditați în China, Estonia, Irlanda, Bulgaria, Cehia și Letonia.

Imagini: 
modelul_costului