Titlu

Moldova Eco-Energetică 2015 și-a desemnat câștigătorii
12/04/2015 - 20:03

Viceprim-ministrul, ministrul Economiie, Stephane Bride a participat, la 4 decembrie curent, la ceremonia de premiere a acelor mai bune 20 de proiecte de eficiență energetică și surse de energie regenerabilă în cadrul Galei Moldova Eco-Energetică, ediţia 2015.

 

La eveniment au participat peste 400 de invitaţi, membri ai Guvernului, reprezentanţi ai corpului diplomatic și organizaţiilor internaţionale, precum și ai sectorului privat, mediului academic şi societăţii civile.

 

În discursul său, ministrul Economiei a afirmat că promovarea eficienței energetice și a surselor de energie regenerabilă prin intermediul concursului demonstrează, într-o perioadă scurtă, interesul crescând al antreprenorilor pentru afaceri performante și inovative în domeniul regenerabilelor.  

 

”Din 2012, când a fost lansată Competiţia Moldova Eco-Energetică şi până în prezent, au fost depuse 200 de proiecte de eficiență energetică și surse de energie regenerabilă dintre care 65 au ajuns să fie premiate. Cred că într-un timp atât de scurt este un rezultat foarte bun. Sunt sigur că succesul proiectelor premiate va stimula antreprenorii din regiuni să valorifice potențialul acestei ”tinere” industrii, care va genera noi locuri de muncă, va contribui la reducerea emisiilor de CO2 și cel mai important – ne va face mai independenți față de importul și consumul tradițional de energie”, a spus Stephane Bride.

 

La rândul său, Pirkka Tapiola, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat:  "Tot efortul pe care îl depunem împreună în sectorul energetic pentru a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor Republicii Moldova poate da roade şi fi unul de succes doar o dată cu angajamentul tuturor actorilor: al consumatorilor ce doresc să îşi eficientizeze consumul de energie, dar şi al antreprenorilor, asemeni Dvs,  ce vin cu idei şi iniţiative în sprijinul acestui proces”.

 

„Adevăratele reforme se produc atunci când oamenii, sectorul privat şi societatea civilă lansează iniţiative ce vin să completeze eforturile Guvernului de a reforma sectorului energetic. Istoriile de succes pe care le premiem astăzi reprezintă o dovadă impresionantă a acestor eforturi comune. Ţin felicit şi mulţumesc câştigătorii care au făcut schimbarea în casele, instituţiile, comunităţile lor trecând la energia regenerabilă şi sporind eficienţa energetică a clădirilor, care promovează un mod sănătos de viaţă şi inspiră altă lume să trăiască în armonie cu natura”, a spus  Dafina Gercheva, coordonatoarea rezidentă ONU şi reprezentanta permanentă PNUD.

 

 La ediţia 2015 a concursului Moldova Eco Energetică au fost depuse 76 de dosare la trei categorii de premiere: Cea Mai Bună Istorie, Idee şi Tehnologie Eco-Responsabile. Dosarele au fost depuse de persoane fizice, instituţii publice, companii private, mass media şi ONG-uri în perioada activă a concursului. Dintre aceștia 20 de finalişti - persoane fizice, întreprinderi, instituţii publice, ONG-uri - au fost desemnaţi câştigătorii ediţiei 2015.

 

Moldova Eco Energetică este organizată de Agenţia pentru Eficienţă Energetică, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă din Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi  implementat de PNUD Moldova. Competiţia Moldova Eco Energetică 2016 va fi lansată pe 5 martie a anului viitor.