Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Octavian Calmâc:”Succesul poate fi obţinut doar într-o colaborare strânsă a autorităţilor centrale şi locale”
02/20/2016 - 10:45

20 februarie, Chişinău Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmâc, la 19 februarie curent, a întreprins o vizită de lucru în raionul Edineţ, unde s-a întâlnit cu primarii, antreprenorii, reprezentanții societății civile și a vorbit despre problemele cu care se confruntă, precum  şi modalitățile de sloluţionare ale acestora.

 

În cadrul unui dialog cu consilierii raionali, primarii localităţilor din raionul Edineţ, liderii diferitor organizaţii şi asociaţii obşteşti şi non-guvernamentale viceprim-ministrul Calmâc a vorbit despre măsurile întreprinse de Guvernul Republicii Moldova în direcţia depăşirii situaţiei social-politice şi economice din ţară. „Suntem determinaţi să facem schimbări pentru redresarea sitauţiei atât la nivel central, cât şi local. Dar pentru aceasta avem nevoie şi de susţinerea dumneavoastră, deoarece orice schimbare o putem realiza doar împreună”, a subliniat ministrul Economiei.

 

Vorbind despre măsurile întreprinse de autorităţile centrale, Octavian Calmâc a menţionat că o atenţie sporită se va acorda atragerii investiţiilor, creării unor condiţii optimale pentru activitatea antreprenorilor, crearea facilităţilor pentru deschiderea unor întreprinderi noi în diferite domenii ale economiei naţionale. „Venim şi cu unele pachete sociale pentru cetăţeni  - micşorarea tarifului la gazele naturale, care a fost deja realizat, acum examinăm aceleaşi posibilităţi pentru energia electrică, urmează indexarea pensiilor şi salariilor, etc.  Anul 2016 trebuie să devină unul în care guvernarea să soluţioneze dacă nu toate, atunci majoritatea problemelor cu care se confruntă cetăţeni ”, a spus ministrul Economiei.

 

În cadrul unui dialog deschis, reprezentanţii autorităţilor publice locale au abordat mai multe probleme cu care se confruntă, înaintând şi unele propuneri pentru soluţionarea acestora, în mod special la capitolul folosirii banilor publici, relaţiilor dintre organele centrale, raionale şi locale, etc.  Poziţia comună a celor prezenţi a exprimat-o primarul satului Trinca, Anatolie Gudumac, care a menţionat că în situaţia creată este nevoie de un dialog direc dintre autorităţile centrale şi locale, nu prin intermediul directivelor şi scrisorilor. „Societatea trebuie informată din prima sursă, în urma unui dialog direct şi deschis, atât despre proiectele şi programele autorităţilor centrale, cât şi despre problemele existente, căile de soluţionare ale acestora”, a punctat primarul de la Trinca.

 

La Parcul Industrial „Edineţ”, viceprim-ministrul Octavian Calmâc s-a familiarizat cu activitatea agenţilor economici rezidenți, proiectele de dezvoltare şi atragere a noilor investiţii. Examinând problemile cu care se confruntă PI „Edineţ”, Octavian Calmâc a dat asigurări că Ministerul Economiei va acorda suportul necesar în soluţionarea acestora.

 

Prezentând programele de dezvoltare, unul din principalii rezidenți ai Parcului Industrial, directorul companiei T.B.Fruit, Vasili Medvedi, a menţionat că întreprinderea intenţionează să investească în anul curent încă 7-9 milioane de euro pentru finalizarea tutuor halelor de producere şi prelucrare a fabricii de concentrat de mere. Medvedi a specificat că în 2016 producţia întreprinderii, care până acum era exportată pe piaţa UE, va fi disponibilă şi pe piața continentului americat.

Imagini: 
modelul_costului