Titlu

Octavian Calmîc a avut o întrevedere cu directorul de țară al Băncii Mondiale în Moldova
05/18/2016 - 19:27

18 mai, Chișinău –  Viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a avut  o întrevedere de lucru cu Alex Kremer, directorul de țară al Băncii Mondiale în Moldova, în cadrul căreia au fost discutate aspectele cooperării bilaterale în sectorul energetic, inclusiv problematica realizării proiectelor de interconexiune, prin România, cu sistemul comunitar.

 

 

În context, ministrul Economiei a menționat că realizarea proiectelor de interconexiune electrică cu România constituie una din prioritățile Guvernului Republicii Moldova, deoarece, într-un final, va asigura atât conectarea la sistemul comunitar, cât și la sporirea securității energetice a țării. Octavian Calmîc a specificat că sunt examinate posibilitățile de construcție a 3 linii de interconexiune, dar, la moment, se lucrează intensiv pe proiectul Isaccea – Vulcănești – Chișinău, fiind în proces de elaborare studiul de fezabilitate, care urmează să determine toți parametrii tehnico-financiari pentru realizarea lui.

 

 

Vicepremierul Octavian Calmîc a mai menționat că autoritățile naționale sunt într-un dialog continui cu diferite instituții internaționale, potențiali parteneri în realizarea  proiectelor respective. ”Problema realizării proiectelor de interconexiune a fost discutată de delegația Moldovei cu diferiți parteneri și în cadrul Reuniunii anuale a Guvernatorilor BERD la Londra, unde am primit asigurări atât de la conducerea  Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cât și de la autoritățile României, altor state și instituții internaționale”, a spus ministrul Economiei.

 

 

Interlocutorii au făcut o evaluare a implementării proiectului de unificare a întreprinderilor de termoenergetică din municipiul Chișinău, menționând că crearea doar unei instituții, Termoelectrica, a permis eficientizarea serviciilor prestate pentru consumatorii finali. În context, Alex Kremer a specificat că pentru finalizarea proiectului autoritățile trebuie să mai întreprindă unele măsuri în direcția modernizării instituției și a sistemelor de distribuție a agentului termic, implementeze noi forme de prestare a serviciilor, etc.

 

 

Directorul de țară al Băncii Mondiale în Moldova a mai specificat că instituția pe care o reprezintă este interesată în implementarea unor noi proiecte investiționale în diferite domenii ale economiei naționale, inclusiv în sectorul energetic.