Titlu

Octavian Calmîc: Dezvoltarea regională este unul din obiectivele de bază al Guvernului
04/16/2016 - 16:45

16 aprilie, Chişinău –  Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a întreprins o vizită de lucru în raionul Cimișlia, unde a discutat cu consilierii raionali, primarii, agenții economici și cetățenii despre  situația social-economică, măsurile întreprinse de autoritățile centrale în direcția implementării  programelor  de reformare şi modernizare a diferitor ramuri ai economiei naționale, implementarea unor proiecte de îmbunătățire a mediului de afaceri, etc.

 

Octavian Calmîc a accentuat că Guvernul Republicii Moldova întreprinde toate măsurile nu doar pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă cetățenii, agenții economici sau alte instituții, dar elaborează şi implementează  un pachet întreg de programe şi strategii, care au drept scop final modernizarea şi reformarea tuturor sectoarelor  vieții social-economice din țară.

 

Ministrul Economiei a menționat că autoritățile centrale implementează câteva proiecte de atragere a investițiilor străine directe în economia națională, în special a celor care propun proiecte investiționale care crează locuri noi de muncă, contribuie la dezvoltarea  infrastructurii, etc. În acest context, Octavian Calmîc a specificat că pentru atingerea acestor obiective a fost instituit moratoriul la controalele de stat, au fost eliminate 169 de ordine în serviciul vamal, a fost deblocat accesul la sursele creditului polonez, etc. „Dar  pentru realizarea acestor şi altor proiecte şi programe avem nevoie de stabilitate politică şi susținerea tuturor cetățenilor, agenților economici,  administrațiilor locale, etc. Doar împreună putem depăși  situația dificilă în care ne-am pomenit şi construi o societate prosperă, care trăiește şi activează în baza unor principii democratice şi egale pentru toți ”, a spus viceprim-ministrul Calmîc.

 

Participanții la întrevedere au apreciat eforturile autorităților centrale privind implementarea unor programe de redresare a situației social-economice, în special, în sectorul agrar, fiscal, mediul de afaceri, etc, dar au înaintat şi un șir de propuneri, care, în opinia lor, ar susține agenții economici din teritoriu, le vor oferi mai multe oportunități pentru dezvoltare.

 

În cadrul întrevederii locuitorii raionului Cimișlia au solicitat susținerea autorităților centrale privind alocarea fondurilor pentru finalizarea a două gazoducte locale, formarea unui Parc Industrial, realizarea proiectului „Casa de ambalare”, etc.

 

Vicepremierul Octavian Calmîc a declarat că toate aceste inițiative vor fi examinate şi susținute, în măsura posibilităților, de Guvern, deoarece unul din obiectivele Executivului constă în dezvoltarea regiunilor, crearea unui potențial economic în toate localitățile țării.