Titlu

Octavian Calmîc: ”Dorim să folosim pe deplin avantajele noastre geografice, fiind o punte de legătură între Europa și Asia”
09/09/2016 - 15:51

9 septembrie, Chișinău - Republica Moldova întotdeauna a considerat Republica Populară Chineză ca fiind o direcție importantă de export al vinului moldovenesc, dar și de cooperare economică per ansamblu. Acest eveniment constituie un pas semnificativ în identificarea mai multor oportunități de cooperare economică și de dezvoltare a comerțului bilateral, precum și a fluxurilor de investiții moldo-chineze. Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul, ministru al Economiei, Octavian Calmîc, în cadrul celei de-a VI-a ediții a Expoziției Internaționale de băuturi alcoolice, care se desfășoară în provincia Guizhou, China.

 

În opinia ministrului Economiei, odată cu aprofundarea relațiilor moldo-chineze, vinul moldovenesc va continua să mențină tendința de creștere rapidă pe piața chineză, Moldova fiind deschisă pentru o cooperarea comercială bilaterală pe toate dimensiunile. ”Pavilionul Republicii Moldova, creat și gestionat cu succes de compania Beijing Eastern Allfriends, ne permite să vedem în comerțul bilateral moldo-chinez agricultură organică, zootehnie ecologică, medicină modernă, turism personalizat, industrie și alte domenii de cooperare. Dar sunt sigur că există încă un potențial enorm de îmbunătățire a acestor relații, a schimbului de experiență și comunicare mai strânsă pentru o integrare comună mai efectivă în noile realități ale economiei mondiale”, a punctat Octavian Calmîc.

 

În context, vicepremierul a menționat că în calitate de țară membru a Zonei de Comerț Liber din cadrul CSI și datorită condițiilor preferențiale comerciale cu țările din UE, Moldova poate ajuta întreprinderile chineze, inclusiv cele specializate în domeniul viticulturii și vinificației, să intre pe aceste piețe. ”Dorim să folosim pe deplin avantajele noastre geografice, fiind o punte de legătură între Europa și Asia”, a accentuat Octavian Calmîc.

 

În adresarea s-a către participanții la reuniune, ministrul moldovean al Economiei, a mai menționat că  dezvoltarea bunelor relații dintre China și Europa de Est creează premise prielnice pentru o cooperare fructuoasă și cu Republica Moldova. ”Sper ca tot mai mulți oameni din China să aibă posibilitatea de a savura vinuri de înaltă calitate fabricate în Moldova. Vă invităm pe aceasta cale să fiți alături de noi la sărbătoarea națională a vinului, care va avea loc în perioada 1-2 octombrie 2016, la Chişinău”, a spus Octavian Calmîc.

 

Vicepremierul Octavian Calmîc întreprinde, în perioada 8 – 10 septembrie curent, o vizită de lucru în Republica Populară Chineză, unde are planificate discuții cu reprezentanți ai Guvernului de la Beijing și provinciei Guizhou. În China, ministrul Economiei participă și la lucrările celei de-a VI-a ediții a Expoziției Internaționale de băuturi alcoolice și la Summit-ul mondial al producătorilor de vin.