Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Octavian Calmîc: ”MEI este interesat în crearea unei rețele naționale de centre de excelență în domeniul TIC”
11/23/2017 - 10:24

23 noiembrie, Chișinău – Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) este interesat în crearea unei rețele naționale de centre de excelență în domeniul TIC, care vor contribui la amplificarea potențialului industriei IT în Republica Moldova. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, în cadrul întrevederii cu reprezentanții mai multor structuri din domeniu, sistemul de educație, parteneri de dezvoltare, sectorul privat, etc.

 

Potrivit vicepremierului Octavian Calmîc, dezvoltarea sectorului IT este una din prioritățile autorităților centrale, deoarece numai utilizând la maxim potențialul acestui sector, tehnologiile moderne ți inovațiile poți dezvolta o economie dezvoltată și competitivă. ”Toate eforturile noastre sunt îndreptate spre transformarea Republicii Moldova într-un IT Hub regional performant, care va dezvolta nu doar industria IT, startup-urile IT, dar va moderniza economia națională prin digitizarea afacerilor în diverse sectoare și va contribui la facilitarea exporturilor la un nivel calitativ nou”, a accentuat ministrul Economiei și Infrastructurii.

 

În context, Octavian Calmîc a menționat că pentru realizarea acestor obiective, autoritățile vor susține dezvoltarea și extinderea Centrului de Excelență în domeniul TIC „Tekwill”, precum și crearea unor noi centre similare, specializate în anumite domenii, la Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice a Moldovei, precum și în municipiul Bălți.

 

Idea MEI a fost susținută de USAID, Delegația UE în Republica Moldova, Banca Mondială, Biroul austriac de coordonare a cooperării tehnice, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), instituțiilor de învățământ, alți participanți la reuniunea organizată la Tekwill. În cadrul discuțiilor a fost accentuat că crearea unei rețele naționale de centre de excelență în domeniul TIC va contribui nu doar la sporirea imaginii Republicii Moldova, transformarea țării noastre într-un hub regional, dar va contribui la competitivității sectorului prin facilitarea accesului la investiții, sporirea calității educației IT, etc.

 

 

Imagini: 
modelul_costului