Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Octavian Calmîc: ” Suntem un Guvern pro-business, care are drept obiectiv susținerea mediul de afaceri”
04/28/2017 - 14:09

28 aprilie, Chișinău – Suntem un Guvern pro-business, care are drept obiectiv susținerea mediul de afaceri, prin oferirea celor mai bune oportunități de dezvoltare și implementare a proiectelor investiționale sau de alt gen. Declarația a fost făcută ieri, la Ploiești, de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, la Forumul economic moldo-român, organizat în cadrul Expoziției ”Fabricat în Moldova”.

 

În context, ministrul Economiei a vorbit oamenilor de afaceri din România și Republica Moldova despre măsurile întreprinse de autoritățile de la Chișinău, menționând că  Guvernul a lansat mai multe programe naționale, care au drept scop crearea unui mediu favorabil activității mediului de afaceri, de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii, atragere a investițiilor străine directe, etc.  ”În acest scop a fost redus numărul organelor de control, a actelor permisive, consolidarea platformei „ghișeul unic” prin unificarea unor instituții publice, etc. La moment se lucrează intensiv la un set de programe și strategii naționale, care au drept scop armonizarea legislației naționale cu cea europeană în mai multe domenii, inclusiv energetic, social, infrastructură, etc”, a specificat ministrul Economiei.

 

Vicepremierul a mai specificat că având semnate acorduri de liber schimb și comerț cu UE, cu CSI, precum și alte state din lume, Executivul promovează politica celor 360 de grade, transformând Republica Moldova într-un pod de legătură și circulație a mărfurilor atât spre est și vest, cât și spre nord și sud. În context, ministrul Economiei a menționat că până în 2020 este planificată atragerea unor proiecte investiționale în valoare de circa 450 milioane de euro, în special prin intermediul zonelor economice libere și parcurilor industriale. ”La moment, peste 65 la sută din exporturile Republicii Moldova sunt orientate spre piața UE, dar sunt convins că prin realizarea cu succes a pachetului de reforme elaborat de Guvern, această cifră va crește până la 80-85%, deoarece mărfurile moldovenești, datorită proiectelor investiționale și tehnologiilor moderne, devin tot mai competitive și întrebate pe piața europeană”, a spus Octavian Calmîc.

 

Prezentă la deschiderea Expoziției ”Fabricat în Moldova”, viceprim-ministrul, ministrul Mediului al României, Graţiela Gavrilescu, a declarat că evenimentele de la Ploiești demonstrează odată în plus despre relațiile foarte bune dintre două state, iar Guvernul României va susține în continuare dezvoltarea Republicii Moldova.

 

Dezvoltarea și aprofundarea relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și România au fost discutate de vicepremierii Calmîc și Gavrilescu în cadrul unei întrevederi bilaterale.

 

 

La Expoziția ”Fabricat în Moldova”, care se desfășoară la Ploiești în perioada 27 – 29 aprilie curent, participă peste 40 de companii din Republica Moldova, care-și desfășoară activitatea în domeniul industriei ușoare, agrobusiness, cereale, echipamente electronice, servicii medicale, etc. 

Imagini: 
modelul_costului