Titlu

Octavian Calmîc va întreprinde o vizită de lucru la Paris
03/25/2016 - 13:51

25 martie 2016, ChișinăuViceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, va întreprinde, în perioada 28-31 martie curent, o vizită de lucru la Paris.

 

Scopul vizitei este extinderea cooperării economice bilaterale dintre Republica Moldova și Franța, dezvoltarea parteneriatelor în diverse domenii și inițierea noilor proiecte investiționale comune în Moldova.

 

Conform agendei, ministrul Economiei va avea întâlniri cu reprezentanții autorităților franceze din cadrul Ministerului Economiei și Ministerului de Externe al Franței, Camerei de Comerț și Industrie din Toulouse, Organizației Internaționale a Viei și Vinului. De asemenea, sunt planificate întrevederi cu managerii companiilor franceze în cadrul  Mişcării Întreprinderilor din Franţa (MEDEF) pentru a prezenta oportunitățile de afaceri și de investiții în Republica Moldova.

 

Programul vizitei de la Paris va începe cu o întrevedere a delegației moldovenești cu reprezentanții Grupului de prietenie Franța-Moldova. De asemenea, Octavian Calmîc se va întâlni cu Muriel Pénicaud, director general al Agenției Franceze pentru Export Business France, Arielle Malard de Rothschild, președintele Global Financial Advisory, conducerea companiei AirBus și Auchan.

 

Vizita oficială a Viceprim-ministrului Octavian Calmîc în capitala Franței se va încheia cu o întâlnire cu diaspora moldovenească.

 

Notă: Franța este unul dintre principalii investitori în Republica Moldova, situându-se pe locul al 3-lea în ceea ce privește investițiile străine directe acumulate, care constituie circa 260 mln. USD. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei volumul investițiilor franceze în capitalul propriu, la sfârșitul anului 2015, a reprezentat 137 mln. USD.

Pe parcursul anului trecut, 225 de întreprinderi cu capital francez au raportat activitatea financiară la BNM, plasând Franța pe locul al 12-lea după numărul de societăți active cu capital străin.

Volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de Est) al Republicii Moldova cu Republica Franceză în anul 2015, a înregistrat suma de 96,59 mil. USD (s-a micşorat cu 18,9%), deținând astfel ponderea de 1,62% în volumul comerţului total al RM.

Exportul de mărfuri efectuat în 2015 din Republica Moldova în Republica Franceză a însumat 28,16 mil. USD (a scăzut cu 25%), comparativ cu anul 2014.

Importul de mărfuri efectuat în anul 2015 în Republica Moldova din Republica Franceză a însumat 68,43 mil. USD (s-a micşorat cu 15,86% în raport cu anul 2014).

Soldul balanţei comerciale înregistrat în anul 2015 a fost în favoarea Republicii Republica Franceză şi a constituit 40,27 mil. USD.