Titlu

Pregătirile de Competiția Moldova Eco-Energetică pe ultima sută de metri
09/04/2015 - 17:51

Chișinău, 4 septembrie 2015 – Consiliul de Coordonare al Competiției Moldova Eco-Energetică ediția 2015 s-a întrunit, astăzi, pentru a aborda cele mai importante aspecte privind organizarea celui mai mare concurs de proiecte în sectorul energiei regenerabile și eficienței energetice. Ședința a fost prezidată de viceministrul Economiei, Valeriu Triboi.

 

În cadrul ședinței au fost prezentate rezultatele concursului  în cadrul componentei Istorii Eco Responsabile. În acest an la competiție au fost înregistrate 53 de formulare, cea mai mare parte a dosarelor fiind la categoria “Bioenergie” și ”Energie solară”. 

 

De asemenea, a fost prezentată procedura de evaluare a dosarelor și componența juriului. Astfel,  evaluarea dosarelor va fi asigurată de cinci panele de evaluare, alcătuite din experți în domeniu. Dosarele depuse de către participanți vor fi examinate în trei etape: examinarea de către panelurile de evaluare, vizita de verificare în teren şi decizia Consiliului de Coordonare.

 

Potrivit viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, în procesul de organizarea a competiției este important să se pună accentul nu doar pe asigurarea continuității, dar și pe atractivitatea și eficiența acesteia.

 

Amintim că anul acesta, competiția Moldova Eco-Energetică a fost lansată la 5 martie de către Ministerul Economiei și Agenția pentru Eficiență Energetică. Scopul competiției este de a susține cele mai importante inițiative în producerea, transmiterea, distribuția și consumul eficient de energie, în implementarea, dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne, a inovațiilor în domeniul energiei regenerabile şi eficienței energetice. Concursul este deschis pentru instituțiile  publice, reprezentanți ai sectorului privat, ONG-uri, fundații, grupuri de inițiativă, mass-media, mediul academic şi persoane fizice care au realizat cu succes inițiative  notabile, inovative și ambițioase în sectorul energiei regenerabile şi eficiență energetică.

 

Premiile Moldova Eco-Energetică sunt acordate anual, în cadrul Galei Moldova Eco Energetică,  în semn de recunoaștere a realizărilor proeminente în domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice din Republica Moldova. Competiția Moldova Eco-Energetică este realizată la inițiativa Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat, implementat de PNUD Moldova.

 

Consiliul de Coordonare al Concursului este alcătuit din reprezentanți ai Ministerului Economiei, Agenției pentru Eficiență Energetică, Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Finanțelor, Ministerului Mediului, Ministerului Educației, precum și un reprezentant al partenerilor de dezvoltare externi, un reprezentant al Congresului Autorităților Locale din Moldova, un reprezentant al mediului academic și doi reprezentanți ai societății civilie.