Titlu

În prima jumătate a anului curent, volumul mărfurilor transportate a crescut cu peste 22%
07/27/2017 - 09:38

27 iulie, Chișinău – În primele 6 luni ale anului curent, comparativ cu perioada similară a anului 2016, volumul mărfurilor transportate de întreprinderile de transport, feroviar, auto, fluvial și aerian a crescut cu 22,5 la sută, constituind 6576,6 mii tone.

 

Potrivit datelor Direcției analiză și prognozare macroeconomică a Ministerului Economiei,  în perioada respectivă de timp a fost atestată o creștere a volumului mărfurilor transportate aerian de 2 ori, feroviar cu circa 33%, rutier cu peste 19 la sută. În prima jumătate a anului a fost înregistrată o diminuare cu 19,6% a volumului mărfurilor transportate fluvial. Peste 69 la sută din mărfuri au fost deplasate prin intermediul transportului rutier.

 

În luna iunie 2017, comparativ cu perioada similară a anului trecut,  a fost atestată o creștere a volumului mărfurilor transportate cu transportul rutier cu 24%, transportul feroviar – 9,3% și cel fluvial cu 7 la sută.  

 

La compartimentul transport pasageri, în prima jumătate a anului curent, a fost înregistrată o creștere cu 55,3% a numărului de persoane care sau folosit de transportul aerian. Concomitent, în perioada respectivă de timp, comparativ cu primele 6 luni ale anului 2016, a fost înregistrată o diminuare cu 2,1% a numărului pasagerilor care au folosit transportul auto și o scădere cu circa 24 la sută a celor, care au utilizat transportul feroviar.

 

 

În opinia specialiștilor Ministerului Economiei, evoluția transportului, în mare parte, a fost influențată de ameliorarea situației economice din țară, creșterea volumului exporturilor și importurilor de mărfuri, precum și de majorarea volumului mărfurilor tranzitate.