Titlu

Problema eficienței energetice a fost discutată la Forumul de afaceri din cadrul Parteneriatului Estic
05/22/2015 - 10:10

"Eficiența energetică trebuie să devină prioritatea numărul unu pentru țările membre ale Parteneriatului Estic, contribuind la creșterea competitivității economiilor până la nivelul celor din UE", a declarat Mihail Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, în cadrul panelului dedicat eficienței energetice de la Forumul de afaceri a Parteneriatului Estic, care s-a desfășurat săptămâna trecută în capitala Letoniei, orașul Riga.

 

Mihail Stratan a mai menționat că măsurile de eficiență energetică sunt deosebit de actuale pentru țările Parteneriatului Estic, inclusiv pentru Republica Moldova, care au moștenit economii energofage din sistemul cu economie planificată al fostei Uniuni Sovietice.

 

Ideea expusă de reprezentantul Republicii Moldova a fost susținută de Sean Mackle, director pentru politici economice al FertilizersEurope, care a declarat că eficiența energetică este o alternativă de viitor, ce urmează a fi valorificată deplin.

 

În cadrul panelului dedicat eficienței energetice a fost examinat rolul costurilor legate de energie, precum şi măsurile de eficiență energetică în afaceri și în atragerea investițiilor. Participanții la reuniune au abordat și problemele legate de coridoarele de transport a resurselor energetice, securitatea energetică și impactul acestora asupra sectorului public și privat. 

 

Concluziile reuniunii vor fi transmise Comisiei Europene pentru a trasa prioritățile viitoare ale Parteneriatului Estic la compartimentul eficiență energetică.