Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Relansarea activității antreprenoriale în țările Parteneriatului Estic a fost abordată pe platforma OECD
05/27/2020 - 16:07

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, a participat, astăzi, la webinarul lansat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), în cadrul căruia s-a discutat despre relansarea și dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM).

Agenda ședinței a cuprins subiecte precum politici pentru recuperarea rapidă a sectorului IMM-urilor din țările Parteneriatului Estic (PaE), impactul crizei pandemice pe termen mediu și lung asupra priorităților de politici privind deciziile autorităților responsabile în depășirea crizei pandemice.

Lilia Palii a vorbit despre măsurile economice pentru diminuarea impactului crizei COVID-19 asupra IMM-urilor din Republica Moldova, printre cele mai importante fiind reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa, prelungirea termenului de rambursare a plăților în cazul rezilierii contractelor turistice, programul de subvenționare a ratei de interes pentru creditele contractate în perioada 1 mai – 31 decembrie 2020, stabilirea moratoriului pentru efectuarea controlului de stat în perioada situației de urgență etc.

De asemenea, au fost prezentate informații privind continuitatea programelor de suport pentru IMM-uri cu asigurarea unor finanțări în valoare de 29,5 mln. lei pentru cca 260 de beneficiari  și  programele  „Serviciu de consultări online”, „Târgul IMM-urilor”, „Academia Virtuală a IMM-urilor”, „Digitalizarea IMM-urilor”, „Mecanismul de Alertă Rapidă”, ”„A doua șansă”, „Economia verde”.

Secretarul de stat, Lilia Palii, a menționat că pentru a diminua efectele negative ale crizei, Ministerul Economiei și Infrastructurii este în proces de elaborare a unui program privind măsurile economice post-COVID-19 pentru 2020-2021, urmând ca obiective  redresarea economiei, îmbunătățirea situației macroeconomice și a bunăstării populației.

Acesta este primul webinar din seria evenimentelor organizate de OECD referitor la răspunsurile țărilor PaE la criza pandemică.

Imagini: 
modelul_costului