Titlu

Republica Letonă reconfirmă sprijinul său în vederea colaborării comercial-economice cu Republica Moldova
12/09/2019 - 15:40

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Letoniei în Republica Moldova, Uldis Mikuts. În cadrul discuției, oficialii au abordat subiecte ce țin de investițiile letone în capitalul social al Republicii Moldova, dezvoltarea turismului din ambele țări, dar și oportunitatea lansării cursei directe Chișinău-Riga.

Anatol Usatîi a mulțumit pentru asistența externă acordată de către Guvernul Letoniei țării noastre, în domenii precum dezvoltarea regională, reforma sistemului judiciar, consolidarea capacității sistemului financiar, îmbunătățirea capacității pazei de frontieră etc.

De asemenea, părțile au convenit asupra evaluării posibilității lansării cursei directe Chișinău-Riga, care potrivit oficialilor va constitui un factor important atât pentru relațiile dintre mediul de afaceri ale ambelor țări, cât și pentru dezvoltarea sectorului turismului.

În același context, Uldis Mikuts a menționat că țara sa este deschisă să ofere suportul necesar Republicii Moldova în elaborarea unei strategii de dezvoltare a turismului. Strategie - care se va concentra nu doar în perimetrul capitalei, dar și în explorarea tuturor regiunilor din Moldova.

La final, oficialii au vorbit despre posibilitatea organizării celei de-a IV-a Sesiuni a Comisiei interguvernamentale moldo-letone, care urmează să se desfășoare la Riga în prima jumătate a anului 2020.

Menționăm că, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Letonă, în perioada ianuarie-septembrie 2019 a înregistrat suma de 13,47 milioane de dolari, mai mult cu 4,5% în comparație cu  aceeași perioadă a anului 2018.