Titlu

Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite își consolidează relațiile comercial-economice
02/08/2017 - 15:42

8 februarie, Chișinău – Aprofundarea relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite (EAU), stabilirea unor parteneriate reciproc avantajoase în diferite domenii de cooperare bilaterală, inițierea proiectelor investiționale cu participarea mediului de afaceri din ambele state, precum și alte oportunități de colaborare au fost discutate astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, cu omologul său emiratez, Sultan Bin Saeed Al Mansoori, aflat într-o vizită de lucru în țara noastră în perioada 7 – 9 februarie curent.

 

În cadrul discuțiilor, ministrul Octavian Calmîc a menționat interesul Republicii Moldova de a dezvolta cadrul juridic bilateral, crearea unui sistem de comunicare intre părți, formarea unor parteneriate reciproc avantajoase cu Emiratele Arabe Unite, deoarece aceastea deschid noi oportunități pentru țara noastră de a dezvolta relații comercial-economice atât cu mediul de afaceri emiratez, cât și cu cel din Golf. În context, vicepremierul Octavian Calmîc a specificat că și Republica Moldova, la rândul său, prin intermediul acordurilor de liber schimb cu UE și CSI, poate deveni o platformă atractivă pentru mediul de afaceri din EAU, pentru a promova mărfurile și serviciile sale atât pe axa Vest-Est, dar si pe vectorul Nord-Sud si viceversa.

 

La rândul său, Sultan Bin Saeed Al Mansoori a menționat că, în conformitate cu politica sa de deschidere, EAU urmărește să consolideze relațiile economice și comerciale cu diverse țări pentru a stabili parteneriate reciproc avantajoase. Ministrul emiratez al Economiei a accentuat dorința țării sale de a explora oportunitățile de investiții disponibile pe piețele din Moldova, în special în domeniul agriculturii și alimentației, energiei, turismului, infrastructurii, etc. În opinia lui Al Mansoori, fortificarea relațiilor comercial-economice dintre cele două state va deschide calea pentru mai multe investiții emirateze în Republica Moldova.

 

În cadrul dialogului, Octavian Calmîc și Sultan Bin Saeed Al Mansoori, au stabilit drept obiective inițierea negocierilor privind semnarea acordului de colaborare economică, , promovare și protejare a investițiilor, evitare a dublei impuneri şi prevenire a evaziunii fiscale, cu privire la impozitele pe venit şi pe proprietate, etc. În opinia interlocutorilor, reglementarea cadrului juridic în relațiile economice dintre două state, constituirea comisiei interguvernamentale de cooperare comercial-economică, organizarea forumurilor bilaterale cu participarea mediului de afaceri va duce, într-un final, la dezvoltarea relațiilor moldo-emirateze pe toate dimensiunile.

 

Pe parcursul anului 2017 sunt preconizate mai multe vizite reciproce atât la nivel instituțiilor guvernamentale, cât și la nivelul agenților economici, având în vedere experiența EAU de a dezvolta zonele economice libere și parteneriatele regionale. În context, delegația EAU a reiterat invitația către partea moldavă de a participa la EXPO Dubai 2020.

 

În scopul consolidării și dezvoltării relațiilor bilaterale, ministrul  Sultan Bin Saeed Al Mansoori l-a invitat pe vicepremierul Octavian Calmîc să întreprindă o vizită de lucru în EAU, precum și să participe la Forumul oamenilor de afaceri din Dubai, care va avea loc în luna aprilie.

 

Tot azi, cei doi miniștri au participat la Forumul oamenilor de afaceri din Republica Moldova şi Emiratele Arabe Unite, care a întrunit circa 100 companii din țara noastră și peste 20 de companii din EAU.