Titlu

Șeful Delegației Uniunii Europene Pirkka Tapiola pe finalul misiunii sale diplomatice reiterează continuarea cooperării între Republica Moldova și UE
08/16/2017 - 17:34

16 august, Chișinău -  Viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministrul economiei și infrastructurii a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, cu prilejul încheierii misiunii sale diplomatice în ţara noastră.

 

Oficialii au făcut un schimb de opinii privind progresele înregistrate conform obiectivelor planului de acțiuni al Acordului de Asociere RM-UE, în special aspectele comercial-economice dintre Moldova și țările europene. Astfel, analiza datelor privind cooperarea multilaterală economică cu țările Uniunii Europene denotă o creștere semnificativă a exportului și importului pe toate pozițiile. La fel, rezultate esențiale au fost obținute și în alte domenii importante, precum sectorul energetic, transport, industrie, antreprenorial, societății informaționale.

 

Vicepremierul Octavian Calmîc a mulțumit şefului Delegației UE pentru suportul și asistența acordată ţării noastre de către Uniunea Europeană în procesul de integrare europeană, precum şi cel de transformare democratică, economică şi socială a Republicii Moldova.

 

La rândul său, ambasadorul Pirkka Tapiola a apreciat înalt colaborarea cu Ministerul Economiei și Infrastructurii și în special dialogul eficient cu conducerea instituției pe tot parcursul aflării sale în misiune. De asemenea, șeful delegației europene a  exprimat convingerea că relațiile de cooperare între Republica Moldova şi Uniunea Europeană vor continua să se aprofundeze.

 

 

În context, ministrul Economiei și Infrastructurii a exprimăm speranța ca în septembrie va demara proiectul ”Comunicare si sporirea vizibilității DCFTA”  și proiectul  ”Suport pentru Infrastructura calităţii”. ”Mizăm pe susținerea Delegației Uniunii Europene pentru implementarea Acordului de Facilitare a Comerțului (TFA WTO) și continuarea cooperării economice între Republica Moldova şi Uniunea Europeană” a menționat Octavian Calmîc.

 

 

 

În final, oficialii au discutat despre oportunitatea desfășurării la Chișinău a Ședinței Comitetului de Asociere RM-UE în configurația comerț, care se va desfășura pe data de 18 octombrie curent.De asemenea, în semestrul II, 2017 vor fi organizate Subcomitete de cooperare cu UE pe dimensiunea DCFTA, în domeniul vamal, proprietate intelectuală, comerț și dezvoltare durabilă.Iar în perioada 6 - 7 noiembrie, Comisarului european Cecilia Malmstrom va efectua o vizită de lucru la Chișinău.