Titlu

Simplificarea procedurii de eliberare a actelor permisive va aduce economii de circa 62 milioane de lei
04/27/2016 - 19:31

27 aprilie, Chișinău – Simplificarea procedurii mecanismului de gestionare și eliberare a actelor permisive, precum și implementarea soluțiilor de ghișeu unic vor reduce costurile administrative anual cu 62 milioane de lei.  

 

Guvernul Republicii Moldova a aprobat proiectul de Hotărâre, elaborat de ministerul Economiei, cu privire la aprobarea Conceptului mecanismului de gestionare și eliberare a actelor permisive și a Planului de acțiuni pentru optimizarea actelor permisive și implementarea soluțiilor de ghișeu unic. Documentul prevede implementarea unui sistem informatic pentru gestionarea și eliberarea actelor permisive, cu acces la un număr mare de puncte, inclusiv computere, telefoane mobile, terminale publice, etc.

 

Potrivit documentului, autoritățile emitente și anumite instituții cu un rol potențial de „front office” vor putea folosi sistemul pentru a permite solicitarea actelor permisive la distanță, efectuarea schimbului de documente și informații între instituțiile publice cu o participare minimă a solicitanților. Pentru solicitanții care nu au acces la Internet, rolul de „front office” poate fi îndeplinit de oficiile poștale, administrațiile autorităților publice locale. Sistemul va fi integrat cu serviciile guvernamentale comune și va fi plasat pe Nourul Guvernamental (MCloud).

 

Implementarea îmbunătățirilor propuse și a soluțiilor de tipul ghișeului unic ar putea, eventual, reduce costurile administrative cu până la 46%, ceea ce reprezintă până la 62 de milioane lei anual. În același timp, actele permisive generează anumite costuri indirecte, cum ar fi timpul de așteptare pentru obținerea de acte permisive, ceea ce se exprimă în aproximativ 1,4 milioane de zile pe an pentru actele permisive analizate. Reformele propuse ar putea reduce acest număr cu 400 mii de zile anual.

 

Conform estimărilor, implementarea noului Concept vor genera economii semnificative din punct de vedere al costurilor suportate de agenții economici.

 

În cadrul ședinței Executivului au fost examinat și proiectul de modificare a Legii nr. 160 din 22 iulie 2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, potrivit căruia urmează a fi eliminate 114 de acte permisive. În rezultatul aprobării de către parlament a proiectului de lege va fi declanșat un proces de revizuire și optimizare a întregului spectru de acte permisive și licențe cu implicarea tuturor autorităților, care au tangență cu reglementarea mediului de afaceri.