Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Statele CSI au adoptat o viziune strategică comună pe infrastructura calității
07/28/2020 - 11:23

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Dragalin, a participat la Reuniunea Consiliului Euro-Asiatic de standardizare, metrologie și certificare (EASC) din cadrul Comunității Statelor Independente (CSI). Agenda Reuniunii a cuprins mai multe subiecte ce vizează îmbunătățirea activităților de standardizare, metrologie, evaluare a conformității și acreditare, care contribuie la sprijinirea calității și competitivității produselor, la consolidarea cooperării tehnice, comerciale și economice.

 

În cadrul evenimentului online, membrii Consiliului au adoptat „Strategia de dezvoltare a EASC 2030”. Documentul reflectă o viziune comună asupra dezvoltării direcțiilor de cooperare atribuite EASC, armonizat cu normele organizațiilor internaționale din domeniu.

 

De asemenea, au fost examinate o serie de obstacole, dar și acțiuni menite să reducă la minimum consecințele negative cauzate de pandemia COVID-19 pentru economiile statelor membre CSI.

 

Părțile au discutat și pe marginea semnării ulterioare a Acordului privind difuzarea documentelor de standardizare interstatală, Acordului cu privire la barierele tehnice în comerț, precum și semnării Acordului privind recunoașterea reciprocă a acreditării organismelor de evaluare a conformității.

 

Secretarul de stat, Iuliana Drăgălin, a menționat despre faptul că, potrivit aprecierilor experților europeni din proiectele de asistență tehnică, instituțiile naționale din domeniul infrastructurii calității, precum Centrul Național de Acreditare MOLDAC, Institutul de Standardizare din Moldova și Institutul Național de Metrologie, corespund tuturor rigorilor și practicilor stabilite pentru domeniul acreditării, standardizării și metrologiei, ceea ce contribuie la fabricarea produselor autohtone tot mai calitative și competitive.

 

La evenimentul online au participat oficiali și experți din nouă state ale Comunității Statelor Independente, reprezentanții autorităților din domeniul standardizării și acreditării, precum și reprezentanții Comitetului Executiv al CSI.

Imagini: 
modelul_costului