Titlu

Un nou proiect al Băncii Mondiale va susţine creşterea competitivităţii în Republica Moldova
02/18/2014 - 11:56

22-01-2014, Chișinău - Proiectul Ameliorarea Competitivității II (PACII) al Băncii Mondiale va continua mai multe componente de succes ale primului proiect, cum ar fi cofinanțarea implementării de către companii a sistemelor de management a calității, elaborarea businessplanurilor, a studiilor de piață și strategiilor de marketing, precum și componenta de finanțare a companiilor exportatotoare.

 

Componentele și principiile proiectului PAC II au fost trasate în cadrul unei întrevederi, marți, a viceprim-ministrului, ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, cu liderul de echipă pentru dezvoltarea sectorului privat în Moldova al Băncii Mondiale, Melissa Rekas. Negocierile asupra noului Proiect urmează a fi lansate în luna mai a.c.

 

Valeriu Lazăr a declarat că economia Moldovei urmează să treacă prin profunde procese transformaționale odată cu aderarea la Zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu Uniunea Europeană. Deaceea, întreprinderile moldovenești vor avea nevoie de sprijin multilateral în planificarea afacerii, restructurarea strategiilor și internaționalizare. Astfel, Ministerul Economiei dorește să faciliteze accesul companiilor la fonduri europene, atunci când acestea vor deveni accesibile, să continuie îmbunătățirea infrastructurii calității, în special din perspectiva exportului de produse agro-alimentare pe piața UE, și să promoveze implementarea inovațiilor și a transferului tehnologic la nivel de întreprinderi.

 

Potrivit lui Valeriu Lazăr, Ministerul Economiei a elaborat o viziune strategică asupra acestor procese, transpusă în Foia de parcurs pentru ameliorarea competitivității, Strategia Reformei Regulatorii, Strategia inovațională a Republicii Moldova și alte câteva documente, iar PAC II ar urma să sprijine implementarea acestor strategii.

 

Ministrul Economiei a subliniat importanța reglementărilor eficiente pentru calitatea mediului de afaceri, un filtru eficient în acest sens fiind Grupul de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activității de întreprinzător. Valeriu Lazăr a solicitat susținerea Băncii Mondiale pentru desfășurarea activității Grupului de lucru, care se întrunește săptămânal pentru a examina analizele impactului de reglementare a proiectelor de acte legislative și normative. „Activitatea acestui grup este apreciată înalt de mediul de afaceri și insistăm ca analiza impactului asupra mediului de afaceri să fie efectuată pentru toate actele normative, inclusiv din domeniul fiscal și vamal, dar și a inițiativelor legislative ale deputaților”, a declarat ministrul Economiei.

 

Un al aspect al viitorului proiect ține de asistență în elaborarea metodologiilor bazate pe risc în efectuarea controlului de stat asupra activității agenților economici.

 

Totodată, Valeriu Lazăr a opinat că asistența tehnică a Băncii Mondiale trebuie să fie oferită după principiul „mai mult pentru mai mult”, astfel încât instituțiile cele mai reformatoare și deschise față de mediul de afaceri să beneficieze de asistență sporită.