Titlu

Ungaria a deschis o linie de creditare pentru agenții economici din Moldova, care au proiecte comune cu companiile maghiare
10/13/2016 - 10:41

13 octombrie, Chișinău – Ungaria, prin intermediul Băncii Maghinare de Export-Import (Exim), a deschis o linie creditară în valoare de 61,53 milioane de euro pentru agenții economici din Republica Moldova, care au proiecte comune cu parteneri din această țară și necesită finanțare.

 

În cadrul unei întrevederi cu conducerea Ministerului Economiei și agenții economici autohtoni, vicedirectorul Băncii Maghinare de Export-Import (Exim),  Andras Puskas, a declarat că credite sunt oferite pentru toate domeniile, iar plata în avans pentru partenerii din Republica Moldova constituie 15 la sută, restul 85% urmează a fi creditați la solicitare de ambii parteneri din Moldova și Ungaria. Reprezentantul Băncii a mai subliniat că rata dobânzii la credit este stabilită după examinarea fiecărei cereri aparte și constituie până la 2,5% anual.

 

Andras Puskas a mai menționat că pentru a obține mai multe informații despre oferta prezentată, agenții economici pot accesa site-ul Băncii - http://exim.hu, iar instituția de contact este Ambasada Ungariei la Chișinău.

 

În cadrul întrevederii, vicepreședintele Agenției Naționale pentru Comerț exterior al Ungariei, Istvan Papp, și Directorul Agenției Naționale pentru Comerț exterior al Ungariei pentru Europa de Vest, Victor Berki, au prezentat pentru sectorului public și mediului de afaceri din Republica Moldova experiența Ungariei  în domeniul promovării exportului și atragerii investițiilor, precum și structura funcțională a instituțiilor implicate în domeniul vizat.  

 

În opinia viceministrului Economiei, Vitalie Iurcu, această linie de creditare este un suport real pentru agenții economici din Republica Moldova, care au relații comercial-economice cu partenerii din Ungaria și va contribui atât la dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre două state pe segmentul economic, cât și la inițierea unor noi proiecte de colaborare reciproc avantajoasă.

 

Conform datelor Camerei Înregistrării de Stat, în Republica Moldova activează 59 întreprinderi cu capital maghiar, investițiile  însumând 90 milioane de lei.