Titlu

Uniunea Europeană își menține angajamentul de a sprijini reformele din Republica Moldova
02/15/2016 - 19:57

15 februarie 2016, Chișinău – Consolidarea asocierii politice și integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană sunt angajamentele reconfirmate în ședința de astăzi a Consiliului Uniunii Europene și publicate pe site-ul oficial al organizației.

 

Potrivit unui comunicat de presă emis astăzi, Consiliul UE solicită autorităților moldovenești o implementare accelerată a Agendei de asociere, precum și a reformelor în sectorul finaciar-bancar, justiție, administrație publică, mediul de afaceri, energie, libertatea presei ș.a.

 

Totodată, Consiliul reiterează disponibilitatea UE de a sprijini Republica Moldova, inclusiv prin asistență tehnică, reluarea plăților de sprijin bugetar odată cu îndeplinirea condițiilor politice, financiare și macro-economice, inclusiv respectarea principiilor de supraveghere și de transparență bugetară. Consiliul solicită Guvernului să stabilească, printre altele, o foaie de parcurs detaliată în vederea semnării unui program cu FMI. De asemenea, Consiliul salută invitația Guvernului RM în adresa FMI pentru de a trimite o misiune cât mai curând posibil, astfel încât să se înceapă stabilirea unui program cuprinzător de stabilizare și de reforme structurale.

 

Consiliul salută angajamentul Republicii Moldovei de a gestiona procesul de reglementare transnistreană ca o prioritate-cheie, precum și interesul de a relua negocierile cât mai curând posibil, inclusiv în formatul 5 + 2. De asemenea, organizația sprijină crearea unui grup de lucru permanent pentru cooperarea între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei.