Titlu

Valeriu Triboi: ”Săptămâna ”Moldova Eco Energetică” are drept scop promovarea eficienţei energetice şi a energiei regenerabile”
11/25/2016 - 14:55

25 noiembrie 2016, Chișinău Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) organizează, în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie curent, cea de-a II-a ediție a Săptămânii ”Moldova Eco Energetică”. Evenimentul este organizat sub egida Ministerului Economiei, în parteneriat cu Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova, finanțat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD Moldova.

 

Potrivit viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, cele cinci zile de evenimente au drept scop susținerea celor mai importante inițiative în producerea, transmiterea, distribuţia şi consumul eficient de energie, în implementarea, dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne, precum și a inovaţiilor în domeniul vizat și demonstrează atașamentul Guvernului față de acest domeniu.. ”În cadrul acestei Săptămânii, vor fi organizate mai multe evenimente dedicate promovării eficienţei energetice şi energiei regenerabile, culminând cu Gala Moldova Eco-Energetică, ceremonia de premiere a celor mai notabile proiecte din acest sector. Evenimentele vor avea loc până pe 2 decembrie curent, la CIE Moldexpo”, a menționat astăzi în cadrul unei conferințe de presă Valeriu Triboi.

 

Mihai Stratan, directorul AEE, a accentuat că la evenimentul de deschidere, care va avea loc la 28 noiembrie, La CIE Moldoexpo, vor fi prezentate preocupările principale ale statului în domeniul energiei și Planul Național de Acțiune în domeniul Eficienței Energetice. De asemenea, agenda Săptămânii include Forumul „Bioenergie – 2016: Către o autonomie energetică locală”, care va  dezbate în acest an elementele unei strategii pentru o autonomie energetică locală. Participanţii vor avea posibilitatea să cunoască experienţa statelor europene în utilizarea tehnologiilor de producere a biogazului, dar şi rezultatele evaluării potenţialului de biogaz pentru Republica Moldova. În cadrul Forumului, publicul va afla despre valorificarea deșeurilor municipale solide în scopuri energetice, precum și despre oportunitatea producerii și utilizării gazului de sinteză în țara noastră.

 

Cea de-a treia zi va continua cu Tîrgul Ideilor Eco Responsabile, în cadrul căruia participanţii, care au depus dosarele la nominația Idei Eco Responsabile și au trecut etapele de selecţie, îşi vor prezenta ideile de proiecte în faţa potenţialilor sponsori.

 

În cadrul Atelierului Investițional „Instrumente financiare în sprijinul dezvoltării durabile” reprezentanții autorităților publice centrale vor aduce la cunoștință publicului instrumentele de susținere în promovarea eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă, din perspectiva cadrului legal al Republicii Moldova.  

 

În cadrul Galei Moldova Eco Energetică vor fi acordate trofee câștigătorilor la următoarele categorii: Energia Solară, Energia Geotermală, Bioenergie, Eficienţa Energetică, Cea mai bună inițiativă de comunicare, Cea mai bună inițiativă de tineret, Cea mai bună iniţiativă educaţională și Tehnologii Eco-Responsabile.

 

https://www.privesc.eu/Arhiva/71350/Conferinta-de-presa-sustinuta-de-viceministrul-Economiei--Valeriu-Triboi--si-directorul-Agentiei-pentru-Eficienta-Energetica--Mihail-Stratan--cu-ocazi#photo7212