Titlu

Zece străzi din municipiul Hîncești au fost conectate la iluminatul stradal
08/17/2017 - 23:39

17 august, Chișinău - Zece străzi din municipiul Hîncești au fost conectate la iluminatul stradal, în cadrul unui proiect susținut de Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Fondului pentru Eficiența Energetică (FEE).

 

Prezent la eveniment, viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, a accentuat că implementarea proiectelor, care au un impact social asupra cetățenilor Republicii Moldova constituie unul din prioritățile autorităților naționale, care implică un set întreg de programe de dezvoltare a țării pe toate dimensiunile. ”Evenimentul de azi constituie un prim pas în procesul de implementare a circa 200 proiecte de dezvoltare a infrastructurii localităților țării, realizate de Guvernul Republicii Moldova în procesul de modernizare a tuturor domeniilor social-economice, de creare a unor condiții moderne de viață și activitate pentru locuitorii din diferite comune și orașe ale țării”, a specificat vicepremierul Octavian Calmîc.

 

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, în scurt timp, autoritățile naționale vor veni cu noi strategii și abordări în implementarea proiectelor de orientare socială, fiind excluse momentele de examinare tendențioasă a ofertelor de proiect, tergiversarea adoptării deciziilor, acordarea suportului autorităților locale, etc. ”Transparența și debirocratizarea procesului de adoptare a deciziilor, acordarea priorității proiectelor cu un impact social sporit asupra activității cotediene a cetățenilor, precum aportul acestor proiecte la dezvoltarea economică a țării, în ansamblu, și a localităților, în particular, vor constitui criteriile de bază la susținerea unui sau altui proiect”, a accentuat vicepremierul Octavian Calmîc.

 

În caontext, ministrul Economiei și Infrastructurii a specificat că în cadrul următoarei ședințe a Consiliului FEE, care urmează a fi la finele săptămânii curente, vor fi examinate și aprobate spre finanțare câteva zeci de proiecte, implimentarea cărora va avea un efect social sporit asupra nivelului de trai a locitorilor mai multor sate din Republica Moldova.

 

La rândul său, primarul municipiului Hîncești, Alexandru Botnari, a apreciat susținerea autorităților centale în promovarea proiectelor sociale prin intermediul diferitor programe de stat, menționând că iluminarea celor zece străzi din oraș constituie o primă parte a proiectului de eficiență energetică de peste 6,6 milioane de lei, care urmează a fi implementat în localitate până la finele anului curent. ”În perioada imediat următoare de iluminatul stradal vor beneficia și locuitorii altor sectoare ale municipiului Hîncești. Mai mult, potrivt programului de dezvoltare a infrastructurii muncipiului, în timpul apropiat vor fi finisate sau lansate noi proiecte de reabilitare a drumurilor, construcție a sistemelor de canalizare sau iluminat stradal”, a accentuat Alexandru Botnari.

 

Ghenadie Buza, președintele raionului Hîncești, a specificat că implementarea proiectului iluminatului stradal în municipiul Hîncești constituie un pas important în procesul de dezvoltare a raionului în ansamblu. ”Astăzi suntem în proces de negocieri cu autoritățile centrale și partenerii de dezvoltare privind realizare unor proiecte de infrastructură de o importanță majoră nu doar pentru raionul nostru, dar și pentru Republica Moldova în ansamblu. Dezvoltarea infrastructurii drumurilor, comunicaților, rețelei de servicii sociale, etc, constituie un pas important în crearea premiselor pentru atragerea și realizare unor proiecte investiționale cu impact social-economic atât pentru raionul nostru, cât și pentru Republica Moldova”, a menționat Ghenadie Buza.

 

În cadrul dialogului cu locuitorii celor peste 400 de gospodării al sectorului Floarea din municipiul  Hîncești, beneficiari direcți ai proiectului, vicepremierul Octavian Calmîc a discutat și alte probleme social-economice cu care se confruntă cetățenii. Ministrul Economiei și Infrastructurii a dat asigurări că toate sugestiile și propunerile vor fi analizate și întreprinse măsuri privind realizare acestora.