Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Agenți economici informați despre regimurile comerciale ale Republicii Moldova
01/30/2015 - 14:20

30.01.2015. Ministerul Economiei a organizat, ieri,  în cadrul expoziției Fabricat în Moldova, un seminar la tema: “Acordul de creare a zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător Republica Moldova  - Uniunea Europeană (DCFTA) şi alte regimuri comerciale.” Astfel, agenți economici din diferite domenii au fost informați despre acordurile de colaborare comercială ale Republicii Moldova și prevederile acestora.

 

Prezentarea de bază a fost efectuată de șeful Direcției Generale Cooperare Economică Internațională, Inga Ionesii, care a specificat faptul că DCFTA oferă posibilitatea agenților economici să extindă aplicabilitatea acestuia și asupra produselor de origine animalieră prin implementarea recomandărilor DG SANCO, prevederilor DCFTA și finalizarea reformei instituționale în domeniul siguranței alimentelor pentru obținerea statutului de țară eligibilă la export pe piața UE.

 

Un alt beneficiu este îmbunătățirea sistemului de calitate în țară pentru creșterea competitivității produselor pe piețele externe de desfacere, dar și implementarea și asigurarea unui sistem viabil în domeniul de standardizare, metrologie și evaluarea conformității.

 

În același timp, s-a menționat că noul regim oferit de DCFTA acordă posibilitatea agenților economici să exporte legume și fructe pe piața UE fără achitarea prețurilor de intrare în volumul cotelor stabilite. Astfel, conform datelor statistice de la 1 septembrie 2014, a fost înregistrată creșterea exporturilor pe piața UE la prune de 8 ori, mere de 2,7 ori, struguri de 5,8 ori, porumb dulce congelat de 3 ori, zahăr de 3,2 ori, vinuri cu 25%.

 

Totodată, s-au prezentat date statistice în care demonstrează că Republica Moldova este o țară dependentă de factorul geo economic, iar situația din Ucraina și embargoul din Federația Rusă au redirecționat exporturile moldovenești pe piețe terțe și țările UE, în special România.

 

La fel, agenții economici au fost informați despre un nou acord negociat și semnat de curând cu Turcia. Acordul reiese din angajamentele față de Uniunea Europeană și prevede reducerea treptată a taxelor la produsele industriale sensibile și instituirea cotelor la export pentru produsele agricole. S-a menționat că acest acord a fost negociat în așa mod, încât să susțină interesele producătorilor autohtoni. Spre finalul prezentării, Inga Ionesii a anunțat despre lansarea unui site oficial, unde vor fi plasate toate informațiile despre DCFTA și despre prezentarea unui soft care va permite agentului economic să obțină informații privind regulile de export ale produsului solicitat.

 

În cadrul expoziției, Ministerul Economiei va mai organiza o serie de prezentări. Vineri, 30 ianuarie, specialiști din cadrul ministerului vor iniția o platformă de discuţii la tema: „Constrângerile producătorilor autohtoni în comercializarea produselor pe piaţa internă de consum”, iar sâmbătă, 31 ianuarie, se va desfășura un alt seminar la tema: „Impactul  infrastructurii  calităţii asupra competitivităţii  produselor  din  Republica Moldova”.

 

Evenimentul național „Fabricat în Moldova" se va desfățura în perioada 28 ianuarie – 1 februarie 2015. Tradițional, Ministerul Economiei organizează prezentări, conferinţe şi mese rotunde. 

modelul_costului