Titlu

BERD și BEI susțin Republica Moldova în realizarea proiectelor de interconexiune electrică cu România
04/26/2017 - 09:42

26 aprilie, Chișinău -  Viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a discutat cu echipa de experți ai BERD și BEI aspectele de finanțare și procedurile tehnice de implementare a proiectului de interconexiune a sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României.

 

Potrivit vicepremierului Octavian Calmîc, problema asigurării securității energetice a țării este una prioritară pentru Guvernul Republicii Moldova, în special în contextul evoluțiilor de ultimă oră din regiune. ”Realizarea acestor proiecte de importanță națională va permite Republicii Moldova nu doar să-și asigure securitatea energetică a țării, dar să beneficieze de avantajele oferite de piața energetică comunitară, să asigure cetățenii cu servicii mult mai calitative și la prețuri mai mici”, a accentuat ministrul Economiei.

 

În cadrul dialogului au fost puse în discuție măsurile, care urmează a fi puse în aplicare pentru inițierea finanțării proiectului de interconexiune a sistemelor electroenergetice ale Moldovei și României, inclusiv prin intermediul unei stații Back-to-Back și Liniei Electrice Aeriene Isaccea-Vulcănești-Chișinău.

 

Partenerii de dezvoltare și-au reiterat disponibilitatea de a finanța construcția interconexiunii respective, menționând  că toate momentele necesare realizării acestui proiect vor fi discutate cu reprezentanții operatorului sistemului de transport.

 

 

Proiectul de interconexiune a sistemelor energetice dintre Republica Moldova și România urmează a fi implementat cu susținerea BERD, BEI, Băncii Mondiale și Comisiei Europene.