Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Titlu

Chiril Gaburici către șefii ANTA și APCSP: Dumneavoastră trebuie să fiți mai mult cu oamenii și printre oameni, și mai puțin timp în birouri
05/05/2018 - 12:47

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a convocat astăzi în ședință pe șefii Agenţiei Naţionale Transport Auto (ANTA), Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP), Î.S. „Gările și Stațiile Auto” și administratorul Gării Nord, pentru a le cere să investigheze situația privind transportatorii de pasageri care activează ilegal pe teritoriul Gării Nord, calitatea serviciilor prestate de către toți transportatorii auto, dar și activitatea taxiurilor de pe lângă gările auto. Ședința a avut loc ca urmare a inspecțiilor care au avut loc la gările auto, precum și a sesizărilor parvenite din partea călătorilor.

 

Ministrul a cerut șefului APCSP inspectarea activității gărilor auto, evaluarea modului în care sunt prestate serviciile și prezentarea listei cu problemele identificate, până la sfârșitul săptămânii viitoare. De asemenea, Chiril Gaburici a indicat responsabililor de la ANTA și Î.S. „Gările și Stațiile Auto” să evalueze companiile care prestează servicii de transport călătorilor, în special cursele care circulă spre nordul țării. „Vedeți ce practici de prestare a serviciilor aplică transportatorii și cum le respectă. Misiunea instituțiilor pe care le conduceți este să se asigure că serviciile prestate oamenilor sunt calitative și sigure. Cetățenii trebuie să se simtă oriunde în siguranță. În cadrul activității dumneavoastră trebuie să fiți mai mult cu oamenii și printre oameni, și mai puțin timp în birouri. Aștept rapoartele până la sfârșitul săptămânii viitoare”, a indicat ministrul Economiei și Infrastructurii.

 

Chiril Gaburici a mai cerut să-i fie prezentate informații despre numărul de curse care nu se îndeplinesc, rutele suplimentare ilicite, modul în care se vând biletele la casele autogărilor. „Deseori, șoferii cumpără bilete de la casele autogărilor pentru itinerare mai scurte, dar le vând pasagerilor cu prețul curselor depline. Dacă pasagerul nu are bilet, acesta îi plătește direct șoferului. Aceste practici trebuie combătute. ANTA trebuie să revizuiască numărul de curse pe care le atribuie. Din cauza numărului mare de rute, date la stânga și la dreapta, transportatorii nu efectuează cursele, pentru că nu au suficienți călători”, a punctat Chiril Gaburici.

 

De asemenea, ministrul a revenit la problema asigurării siguranței pasagerilor pe toate tipurile de transport. Chiril Gaburici a dispus elaborarea, în regim de urgență, a unui regulament privind asigurarea pasagerilor cu centuri de siguranță.

 

În cadrul ședinței s-a stabilit ca, în următoarele două săptămâni, ANTA de comun cu INP să întreprindă un șir de acțiuni privind combaterea transportului ilegal de pasageri, dar și a taxiurilor ilicite din preajma gărilor. Pentru siguranță în trafic, ministrul îi îndeamnă pe toți cei care vor să beneficieze de servicii de transport să achiziționeze tichete de la casele autogărilor.

 

Imagini: 
modelul_costului