Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Comisia interguvernamentală moldo-belarusă pentru cooperare economică se reunește la Minsk
07/15/2015 - 08:40

15 iulie 2015, Chișinău Cea de a 16-a reuniune a comisiei interguvernamentale moldo-belaruse privind cooperarea comercial-economică are loc la Minsk în perioada 15-17 iulie curent.

 

 

În cadrul reuniunii vor fi abordate o serie de subiecte privind cooperarea comercial-economică bilaterală, inclusiv intensificarea cooperării în sectorul industrial, transport, construcții, energie, furnizarea și procesarea produselor agricole în ambele țări, medicină și farmaceutică ș.a.

 

În ceea ce privește cooperarea în domeniul industriei, părțile vor examina extinderea cotelor la mărfurile comercializate între cele două ţări, cât şi al întreprinderilor acreditate pentru realizarea acestora în conformitate cu Acordul dintre Ministerele Economiei ale ambelor ţări, semnat în 1996.

 

De asemenea, experții urmează să identifice  condițiile de dislocare a unităților de  asamblare a tractoarelor, aubuselor, destinate exportului către piața UE, ținând cont de regulile de origine stabilite pentru aceste piețe. Părţile vor mai examina posibilitatea extinderii livrării de tractoare Republicii Moldova, a tehnicii de întreţinere a drumurilor, cât şi a echipamentului necesar pentru asamblarea tractoarelor şi produselor similare în Republica Moldova. Instituţiile responsabile de ambele părţi urmează să creeze condiţiile necesare pentru creşterea numărului de troleibuze asamblate în RM până la 40 de unităţi în 2015. În contextul proiectului „Modernizarea transportului electric de pasageri în RM” partea belarusă va mări cotele de furnizare a componentelor pentru producţia acestora cu scopul creşterii capacităţilor de producere ale RM.

 

La final, părțile vor semna Protocolul Comisiei, precum și o serie de documente de cooperare sectorială.

 

Notă: Volumul comerţului efectuat între cele 2 ţări în anul 2014, conform Biroului Naţional de Statistică, şi fără considerarea operaţiunilor de import-export efectuate de către agenţii economici din regiunea transnistreană, s-a cifrat la 276,67 mln. USD (411,8 mln. USD, conform datelor din Belarus). Exportul către R. Belarus a atins valoarea de 134,69 (149,6 mln. USD, conform datelor din Belarus). Exportul către Republica Moldova a constituit 141,98 mln. USD (262,5 mln. USD, conform datelor din Belarus).

Imagini: 
modelul_costului