Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

De Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor Ministerul Economiei a organizat o dezbatere despre utilizarea excesivă a antibioticelor în industria agroalimentară
03/16/2016 - 09:18

16 martie 2016, Chișinău - De Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, marcată anual pe 15 martie, Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) au organizat o dezbatere despre utilizarea excesivă a antibioticelor în industria agroalimentară, cu genericul „Antibioticele din meniu”. Evenimentul face parte din agenda Săptămânii de informare a consumatorilor, organizate cu prilejul Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor.

 

În cadrul mesei rotunde au fost făcute prezentări de reprezentanții Ministerului Economiei (,,Protecția consumatorilor. Legislația națională în contextul transpunerii legislației comunitare”, „Garanții conexe. Noile abordări a protecției drepturilor consumatorilor”), APC (,,Utilizarea antibioticelor în sectorul zootehnic”, ,,Succesele și problemele implementării cadrului legal bazat pe normele europene”), Centrul Național de Sănătate Publică (,,Supravegherea fenomenului rezistenței antimicrobiene în contextul promovării strategiei naționale de consum prudent de antibiotice la om”).

 

Specialiștii Ministerului au vorbit despre progresele înregistrate în contextul armonizării legislației naționale la aquis-ul comunitar pe domeniul protecției consumatorilor, în procesul implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Astfel, țara noastră s-a angajat să își apropie progresiv legislația națională care reglementează domeniul protecției consumatorilor de cea a Uniunii Europene. Pe parcursul evenimentului au fost prezentate reglementările realizate și cele planificate, în următoarele domenii: siguranța alimentelor, comercializare, drept contractual, servicii financiare, credite de consum, căi de atac, asigurarea respectării legii și cooperarea în materie de protecție a consumatorilor.

 

Menționăm că anual, pe 15 martie, în întreaga lume, au loc manifestări dedicate cunoaşterii şi protejării drepturilor consumatorilor. Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori „Consumers International” propune o temă a evenimentului, referitoare la accesul la bunuri şi servicii, la informarea consumatorilor, subiecte de real interes pentru toți consumatorii din întreaga lume. Anul acesta, conform calendarului, tema zilei este „Antibioticele din meniu” – actuală pentru toate țările, deoarece vine să atenționeze asupra unei eventuale crize internaționale majore de sănătate publică.

 

Pentru mai multe informații contactați 
Serviciul de Comunicare și Relații Publice
al Ministerului Economiei
Tel: 022 250 667/ 547
E-mail: presa@mec.gov.md
 
Imagini: 
modelul_costului