Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

Experți ai Băncii Mondiale au verificat implementarea Proiectului de Îmbunătățire a Eficienței SACET
04/04/2016 - 15:41

4 martie 2016, Chișinău - Pe parcursul săptămînii trecute (28 martie - 1 aprilie, 2016) o echipă de experți ai Băncii Mondiale a realizat o vizită în Republica Moldova, pentru a urmări implementarea Proiectului de Îmbunătățire a Eficienței SACET și a activităților aferente de asistență tehnică.

 

Echipa a fost formată din Sandu Ghidirim, Șeful Grupului de Lucru, Pekka Salminen, Specialist Principal în Energetică, Elena Corman, Specialist în Achiziții, Jennifer Shkabatur, Specialist în Dezvoltarea Socială, Arcadie Capcelea, Specialist Superior de Mediu și Oxana Druță, Specialist în Management Financiar. 

 

Echipa a participat la o serie de întîlniri cu persoane responsabile din cadrul Guvernului Republicii Moldova, cu managementul și specialiștii S.A. Termoelectrica, cu consultanții contractați în activitățile desfășurate în cadrul proiectului. 

 

Au fost realizate o serie de vizite în teren pentru a vedea progresele activităților în derulare. A fost vizitat șantierul activității C1.1 (Construcţia unei reţele termice magistrale de interconectare şi a unei staţii de pompare), obiective din cadrul contractului C1.3 (Reconectarea instituţiilor publice la SACET), blocuri de locuit cu sisteme de termoficare moderne (Puncte Termice Individuale instalate de SA Termoelectrica și distribuție orizontală). 

 

De asemenea experții Băncii Mondiale au contribuit cu susținerea necesară pentru demararea corespunzătoare a activităților de consultanță C3.4 (Planul de Atenuare a Impactului Social) și C3.5 (Auditul de Mediu).

 

Pe parcursul vizitei au fost discutate progresele și etapele următoare ale implementării Proiectului, a fost examinată conformitatea lucrărilor de construcții cu cerințele din Planul de Management al Mediului. A fost analizată posibilitatea de actualizare a ratingului Proiectului în funcție de progresele înregistrate în măsurile convenite în timpul vizitei echipei din septembrie-octombrie 2015. Au fost discutate progresele înregistrate în procesul de restructurare a datoriei pentru încălzirea centralizată și situația actuală a reformelor din sector.

 

Imagini: 
modelul_costului