Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

INTERVIU// Ministrul Economiei, Stephane Bride, despre realizări, priorități și situația economică a Moldovei
04/07/2015 - 12:37

Stephane Bride este ministru al Economiei Republicii Moldovei, deja de mai mult de o lună și spune că se simte foarte bine în această postură. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru bani.md, în cadrul căruia am mai discutat despre realizările de până acum și prioritățile pentru viitor, despre prognozele privind creșterea economică a țării noastre, dar și despre negocierile duse cu Rosselhoznadzor. Care au fost răspunsurile acestuia, aflați în continuare. 

Bani.md: Deja de mai bine de o lună exercitați funcția de ministru al Economiei Republicii Moldova. Cum vă simțiți în noua postură?

Stephane Bride: Foarte bine. Deja cred că pot afirma cu încredere că activitatea într-o instituție publică este, în mod clar… interesantă! De ce spun asta? Activitatea în minister, la Guvern este diferită de ceea ce am făcut până acum, implică mai multă comunicare și un efort managerial susținut. Se văd, în acest tip de activitate, beneficiile lucrului în echipă, fie că e vorba de echipa de la minister, fie că e vorba de echipa extinsă de la nivelul Guvernului.

Bani.md: Ce ați reușit să realizați până acum și care sunt prioritățile pentru timpul apropiat?

Stephane Bride: Am început ca la carte, cu o serie de întrevederi prin care am dorit să asigur continuitatea activității ministerului: am stat la masă cu partenerii de dezvoltare, am discutat repetat cu mediul de afaceri. Am început lucrul la Planul de Dezvoltare Strategică a Ministerului pentru anii 2015-2017, am instituit un grup de lucru sectorial pentru implementarea ZLSAC, inclusiv în regiunea transnistreană începând cu 2016. Toate acestea sunt chestiuni interne, care nu știu dacă ajung să facă știri, fără de care nu putem avea stabilitate în domeniul economic. Prioritățile noastre generale sunt asigurarea implementării angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere și DCFTA, care vor duce la atragerea investițiilor străine. Aceste prevederi vor ajuta la eliminarea constrângerilor de ordin administrativ în mediul de afaceri și implementarea politicilor de protecție a consumatorilor.

Pentru prima lună de mandat, principala realizare, spun eu, este lansarea importului de gaze naturale din România. O altă veste bună este aceea că, în cooperare cu BERD, am inițiat elaborarea studiului de fezabilitate privind construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău.

Bani.md: Banca Mondială prognozează recesiune pentru anul curent. Care sunt prognozele Ministerului Economiei și ce ar trebui să facem pentru ca să mergem spre creștere economică?

Stephane Bride: Noi trebuie să ținem cont de toate riscurile. Știm care sunt prognozele pentru întreaga regiune, nu doar pentru Moldova.

Noi am avut creștere economică bună și în 2013 și în 2014; lucrăm pentru a menține aceeași tendință crescătoare și în 2015, în ciuda unor prognoze de recesiune. Speranța noastră este că vom reuși. În același timp, ne ocupăm serios să identificăm și să prevenim toate riscurile care ar putea afecta dezvoltarea economică a ţării. Trebuie să fim atenți, să ținem cont de recomandări și de evoluții. Esențial pentru Moldova este să ofere încredere mediului de afaceri, să ofere stimulente și să reducă birocrația pentru ca volumul afacerilor și numărul locurilor de muncă să crească.

Bani.md:  Vorbind despre Acordul de Asociere, instituțiile din țara noastră depun efort pentru instruirea oamenilor de afaceri astfel încât să le fie mai simplu companiilor de la noi să se extindă pe piețele din UE. Sunt produsele noastre competitive? Pot concura cu cele pe care le importă și Moldova?

Stephane Bride: Cred că avem produse foarte bune, care pot concura cu de cele de import, urmează să mai muncim la aplicarea standardelor de calitate. În 2014 au fost adoptate 2723 standarde de calitate europene şi internaționale, fiind anulate 1090 standarde conflictuale. Anul acesta ne propunem să adoptăm 2697 standarde internaționale. Trebuie să recunoaștem că mai prost se stă la capitolul ambalare, marcare și prezentare, deoarece conceptul de calitate al fructelor și legumelor, conform standardelor europene, este determinat de aspectul comercial al lor, prin caracteristicile vizuale (prospeţime, calibru, formă şi culoare) şi de condiţionare (sortare, ambalare, etichetare şi prezentare). La prima vedere acestea ar părea neînsemnate, însă anume acestea consituie bariere tehnice, care limitează accesul mărfurilor noastre pe pieţele externe.

Bani.md: Recent au fost mărite cotele de export pentru fructe și legume către Uniunea Europeană. Unii susțin că acest fapt nu a fost necesar, așa cum agricultorii de la noi nu sunt încă apți să le onoreze. Ce spuneți dvs.?

Stephane Bride: De fapt, cotele de export nu au fost mărite sau micșorate din septembrie 2014. Când au fost stabilite, s-a luat în considerație actualul potențial de export al RM, dar și cel de perspectivă.
În plus, când se stabilesc aceste cote, se are în vedere ca acestea să constituie un element de atractivitate pentru investitorii interesați ca să-și dislocheze afacerea în sectorul agro-alimentar din țara noastră.

Bani.md:  Revenind la restricțiile impuse de Federația Rusă. Avem vești îmbucurătoare privind anularea acestora? La ce etapă a negocierilor suntem?

Stephane Bride: După cum se știe în luna februarie, curent, Federația Rusă a luat decizia de a relua parțial importul de mere pentru 10 companii moldovenești. La moment discuțiile continuă la nivelul instituțiilor de resort. Ministerul Agriculturii negociază cu reprezentanții Rosselhoznadzor din Federația Rusă, iar Ministerul Economiei încearcă să stabilească o reuniune a Comisiei mixte interguvernamentale dintre RM și FR pentru a soluționa toate problemele legate de comerțul bilateral cu această țară. Noi sperăm în evoluții pozitive și avem toată deschiderea către partenerii noștri din Rusia.

 Domnule ministru, vă mulțumim!

modelul_costului