Titlu

Ionela Costachi la discuțiile publice despre viitorul Parteneriatului Estic: Una din realizările de succes al PaE este creșterea relațiilor comerciale cu UE, iar numărul companiilor din țările DCFTA confirmă acest lucru
09/17/2019 - 16:58

Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ionela Costachi, a participat astăzi la discuțiile publice despre viitorul Parteneriatului Estic (PaE), care au avut loc la Chișinău. În cadrul evenimentului organizat de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Platforma Societății Civile din cadrul PaE, au fost reflectate cele mai importante realizări în decursul celor 10 ani de la constituirea Parteneriatului Estic.

 

„Atunci când am preluat mandatul de Secretar de Stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii am reflectat asupra acestei întrebări: Unde vrem să fim noi ca țară peste 10 ani, nu doar în cadrul Parteneriatului Estic, având obiectivul politic de a ajunge parte a Uniunii Europene într-un viitor cât mai apropiat, dar și unde am putea fi noi în 10 ani, având la bază o poziție geografică strategică, o societate care este multilingvă și cu capacități competitive pe piața muncii. În viziunea noastră, Moldova ar putea avea o economie bazată pe cunoștințe și o economie bazată pe procese digitale. Țara noastră ar putea ușor în 10 ani să se integreze în toate procesele economice de standard înalt. Este nevoie doar de o sinergie a acțiunilor pe care le avem noi în planul de asociere cu acțiunile pe care le avem incluse în planurile noastre naționale”, a menționat Ionela Costachi.

 

Potrivit Secretarului de Stat, una din realizările de succes al PaE este creșterea relațiilor comerciale cu Uniunea Europeană, iar numărul companiilor din țările DCFTA confirmă acest lucru. „Dacă ne dorim o integrare sau o apropiere cât mai reală a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, nu trebuie să ne propunem doar să putem vinde pe piața UE, dar să putem și implementa în realitate aceleași practici ale mediului de afaceri, practici democratice și de bună guvernanță”, a precizat Ionela Costachi.

 

Printre obiectivele de bază ale Ministerului Economiei și Infrastructurii în cadrul Parteneriatului Estic se numără creșterea capacității de export, liberalizarea domeniului transport  și conectarea la coridoarele de transport cu Uniunea Europeană, securitatea cibernetică și economia digitală, securitatea energetică.

 

Lansat în 2009 ca o inițiativă comună de politici, Parteneriatul Estic are ca scop aprofundarea și consolidarea relațiilor dintre Uniunea Europeană, statele sale membre și cele 6 țări vecine din est: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.