Titlu

La Chișinău a avut loc seminarul „Implementarea și aplicarea Eurocodurilor în Republica Moldova”
11/14/2019 - 12:00

Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Svetlana Dogotaru, a participat la seminarul dedicat implementării și aplicării Eurocodurilor în Republica Moldova. La eveniment a fost prezent și Ambasadorul Republicii Cehe în țara noastră, Zdenek Krejci.

„Implementarea Eurocodurilor va contribui la o transformare esențială a sistemului național de documente normative în domeniul construcțiilor. Utilizarea standardelor europene în construcții va facilita accesul investitorilor străini pe piața Republicii Moldova, precum şi va contribui la participarea companiilor de construcții din țară, în cadrul proiectelor internaționale”, a menționat Svetlana Dogotaru.

Seminarul a fost desfășurat în cadrul Proiectului „Implementarea și aplicarea Eurocodurilor în Republica Moldova și sporirea accesului la standardele europene”, este un proiect de fortificare a capacităților instituțiilor din țară, implicate în procesul de proiectare, producere a materialelor de construcții şi inginerie.

Potrivit Secretarului de Stat, implementarea Eurocodurilor în Republica Moldova va contribui la: armonizarea pieței de servicii în sectorul construcțiilor; va încuraja şi facilita marketingul şi utilizarea materialelor, componentelor structurali şi kiturilor, prin instituirea unui cadru comun de proiectare, Eurocodurile vor spori şi vor servi drept bază unică pentru cercetări şi dezvoltări în domeniul ingineriei civile etc.

La finalul seminarului s-au stabilit viitoarele colaborări privind dezvoltarea proiectului, ce ține de aplicarea Eurocodurilor în țara noastră.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, în colaborare cu Institutul de Standardizare din Moldova și cu suportul Agenției de Dezvoltare și Cooperare din Republica Cehă.