Guvernul Republicii Moldova
MinisterulEconomiei șiInfrastructurii

Linia verde: 250 500

Titlu

La Chișinău s-a desfășurat cel de-al doilea Forum pentru energie termică și cogenerare
05/23/2016 - 14:27

23 mai, Chișinău – În procesul de reformare și modernizare a sistemului național de asigurare cu energie termică avem nevoie de experiența și susținerea partenerilor de dezvoltare, care au reușit să implementeze cele mai eficiente și moderne forme de prestare a serviciilor la compartimentul dat. Declarația a fost făcută astăzi de viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, în cadrul celui de-al doilea Forum pentru energie termică și cogenerare, organizat la Chișinău de Agenția pentru Eficientă Energetică în comun cu Asociația Profesională COGEN România și Societatea pe Acțiuni ”Termoelectrica”.

 

Potrivit lui Valeriu Triboi, problema modernizării și reformării sistemului național de asigurare cu energie termică este una foarte stringentă pentru Republica Moldova, deoarece pe parcursul mai multor ani, ca urmare a declinului economic și politicilor neconsecvente,  marea majoritate a centralelor termice a degradat fizic și moral, devenind neeficiente sub toate aspectele. ”Reieșind din aceste considerente am început implementarea unui amplu program de modernizare a sistemului dat. Am început cu crearea Societății pe Acțiuni ”Termoelectrica”, care după investițiile de 50 milioane de dolari din partea Băncii Mondiale și BERD, operate începând cu acest an, ne demonstrează că lucrurile încep să se schimbe spre bine”, a spus Valeriu Triboi.

 

În cadrul forumului Asociația Profesională ”COGEN România”, președinte Vasile Munteniță, a prezentat experiența acumulată în procesul de furnizare a serviciilor de termoficare populației, cogenerarea de mică și mare putere, încălzirea urbană eficientă, precum și efectele centralelor termice de apartament asupra sănătății populației.

 

”Asociația COGEN România este o organizație puternică și ne dorim să avem și în Republia Moldova una la fel de puternică. Circa 30 de procente din populația țării noastre este conectată la SACET și este consumator de servicii, astfel fiind un subiect actual. Dorim ca schimbul și transferul de informații și tehnologii să ajungă și să fie utilizate și în Republica Moldova. Totodată, ne dorim ca transpunerea directivei europene pe cogenerare să aibă abordări clare în țara noastră. Un pas la fel de important ar fi și transpunerea directivei europene pe eficiență energetică, iar experiența României ne va fi foarte utilă în acest sens”,  a declarat Mihail Stratan, directorul AEE.

 

Participanții la eveniment au avut posibilitatea să afle situația actuală privind Sistemul centralizat de alimentare cu energie termică (SACET) din România, dar și informații ce țin de Proiectul de Îmbunătățire a Eficienței SACET finanțat de Banca Mondială și implementat la Chișinău, în valoare de 40 milioane de dolari.

 

În Republica Moldova, alimentarea centralizată cu energiei termică are loc în cadrul a două sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, la Chișinău și Bălți, precum și 12 cvasi SACET-uri localizate în câteva orașe mici din Moldova.

 

Energia termică livrată în cadrul SACET Chișinău și Bălți reprezintă aproximativ 95% din totalul căldurii furnizate centralizat. Totodată, aproape 80 de procente din energia termică livrată centralizat în cadrul SACET Chișinău este produsă în regim de cogenerare. La scară națională, circa 20% din energia alocată pentru încălzire și răcire este produsă în regim de cogenerare.  Pierderile de energie termică în SACET Chișinău și Bălți constituie 22% , potrivit datelor din anul  2013.

 

 

Imagini: 
modelul_costului